2
UNKNOWN

Tot 750 euro boete voor boerka's op Franse straten

Vrouwen die een boerka dragen in Frankrijk, kunnen binnenkort een boete tot 750 euro krijgen. Dat staat in een nieuwe wet die gemaakt wordt in Frankrijk. Mannen die hun vrouw of vrouwelijke familieleden dwingen om een boerka te dragen, kunnen een boete tot 1.500 euro krijgen. Dat schrijft de Britse krant Daily Mail.

Waardigheid en veiligheid
De nieuwe wet moet de waardigheid en veiligheid van vrouwen beschermen, aldus Jean-François Cope, voorzitter van de UMP, de partij van president Nicolas Sarkozy. Een opmerkelijk argument, want net hetzelfde wordt gezegd van de voorstanders van boerka's en niqabs: dat het de waardigheid van hun vrouwen beschermt, en hen veiligheid biedt tegen loerende mannen.

Publiek verbod
Cope strijdt ook voor een publiek verbod op de boerka en de niqab (die enkel de ogen vrijlaat) "want het dragen ervan wakkert extrimisme aan. Een volledig bedekt gezicht in een openbare plaats duidt niet op individuele vrijheid. Het ontkent zichzelf, anderen én het sociale leven."

"Niet welkom"
Ook Sarkozy zelf is geen fan van de lichaamsbedekkende sluiers. Hij noemde ze al 'een signaal van onderdrukking' en 'gevangenissen voor vrouwen'. "Ze zijn niet welkom in Frankrijk." Minister van Cultuur en Immigratie Eric Besson was minder subtiel: "Een belediging voor onze nationale identiteit."

Vrijheid van religie
Maar het verbod stuit echter op juridische grenzen en een mogelijke rechtzaak voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, zo geeft Cope toe. Het is immers in strijd met het artikel dat stelt dat iedereen zijn religie vrij mag kiezen en mag beleven. Ondertussen is het debat tussen voor- en tegenstanders van de multiculturele samenleving weer opgelaaid.

5 miljoen moslims
Frankrijk telt zo'n 5 miljoen moslims, het hoogste aantal in Europa. In 2004 werd al een wet goedgekeurd die sluiers en andere religieuze symbolen in scholen verbiedt.

Geen probleem?
Toch zou er nauwelijks sprake zijn van 'een boerkaprobleem'. Een recent politierapport schat dat er maar zo'n 400 vrouwen in Frankrijk rondlopen met een boerka of niqab.

De reden? De sluiers zijn gemeengoed in Afghanistan en Saoedi-Arabië, maar niet in de Noord-Afrikaanse landen waar de meeste Franse moslims van afkomstig zijn. (edp)

2
UNKNOWN

Lees meer