2
Photo News

Islamistische partij Ennahdha op kop bij verkiezingen in Tunesië

In Tunesië ligt de islamistische partij Ennahdha na de parlementsverkiezingen van zondag op kop. Dat blijkt uit de voorlopige, officiële resultaten. Ennahdha zou 52 van de 217 zetels binnenhalen. Ze verliest daarmee terrein maar doet wel nog altijd beter dan Qalb Tounes, de partij van presidentskandidaat Nabil Karoui, die uitkomt op 38 zetels.

De sociaaldemocratische partij Attayar Achaabi van mensenrechtenactivist Mohammed Abbou wist 22 zetels te veroveren, terwijl Karama, de beweging van de islamistische populist Seifeddine Makhlouf, het moet stellen met 21 zetels.

Verschillende partijen moesten enkele zetels afgeven omdat ze tijdens de kiescampagne propaganda verspreidden via de radio, verklaarde de kiescommissie voorts.

2 Rached Ghannouchi.
AFP Rached Ghannouchi.

Het ging zondag om de derde parlementsverkiezingen sinds de revolutie van 2011. De stembusgang werd beschouwd als cruciaal voor de hertekening van het politieke landschap in Tunesië. De twee partijen die het bij de vorige parlementsverkiezingen, in 2014, nog goed deden stonden ofwel op verlies (Ennahdha), of zijn versplinterd (Nidaa Tounes), luidde het vooraf. In hun plaats kwam een hele plejade van partijtjes en onafhankelijke lijsten.

De grootste partij krijgt twee maanden om een regering te vormen die in het parlement een meerderheid van 109 stemmen achter zich moet krijgen. De kiesresultaten bevestigen echter de verwachte versnippering in het parlement als gevolg van de zeer uiteenlopende formaties, wat doet vermoeden dat de onderhandelingen over een nieuwe regering wel eens erg moeilijk zouden kunnen worden. 

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • stefan crama

    Ze gaan dezelfde fout maken als Egypte en belanden van de ene dictatuur naar de andere. Binnen afzienbare tijd zullen ze massaal vluchten naar Europa en zijn wij wederom de pineut. Wat een domme mensen.

  • Eric Van den Bergh

    Weer een land waar we niet meer naartoe kunnen/willen, als islamisten aan de macht komen.

Lees meer