3 Achter het logo van IS prijkt het blauwe VN-logo.
kos Achter het logo van IS prijkt het blauwe VN-logo.

Islamitische Staat kaapt voedselpakketten Verenigde Naties

De Islamitische Staat deelt de humanitaire pakketten van het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) uit en verpakt die met hun eigen logo. Dat blijkt uit foto's die IS de afgelopen dag via propagandakanalen verspreidde.

Op sociale media doken er de laatste dagen enkele foto's op waarop te zien is hoe aanhangers van de Islamitische Staat hulppakketten uitdelen. Op de afbeeldingen valt echter ook het logo van het World Food Program (WFP) te bespeuren. IS zou de pakketten verdelen onder vluchtelingen in Syrië. 

Het VN-voedselprogramma verdeelt voedselpakketten ter waarde van 1 dollar per vluchteling. 1,7 miljoen Syrische vluchtelingen zijn afhankelijk van de hulp van de VN. In augustus 2014 kon het WFP nog een recordaantal Syrische vluchtelingen bereiken: 4,1 miljoen Syriërs.

De organisatie OCHA becijferde in november 2014 al dat 4 miljoen kinderen en vrouwen in Syrië hulp nodig hebben om ondervoeding te voorkomen en om acuut ondervoede kinderen te behandelen. Door de aanhoudende burgeroorlog is het echter niet gemakkelijk om iedereen te bereiken. "In toegankelijke gebieden krijgen kinderen voedselhulp, maar in moeilijk bereikbare delen van het land is de voedingssituatie voor kinderen waarschijnlijk slechter", zegt Hanaa Singer, directeur van UNICEF in Syrië.   

In december moest het voedselprogramma nog worden stopgezet omdat er te weinig steun kwam van donorlanden. Maar na een sterke campagne op social media kreeg WFP opnieuw genoeg geld binnen voor een tijdje. 

De Syrische vluchtelingen binnen en buiten Syrië voeden kost volgens de organisatie 35 miljoen dollar per week. Maar ondanks de giften komt de VN nog steeds geld tekort voor de volgende maanden.

3
kos
3
kos

Lees meer