Twitter @HalaJaber

"Bange IS-jihadisten scheren baard af en vluchten verkleed als vrouw naar Turkije"

Op Twitter zijn opvallende foto's opgedoken van 'bergen afgeknipt en afgeschoren baardhaar'. Volgens bronnen gaat het om baarden van IS-rebellen. Verschillende IS-jihadisten ontvluchten het Syrische strijdtoneel uit schrik voor de Russische luchtaanvallen en zouden zich daarbij naar verluidt ontdoen van hun lange baarden om vermomd als vrouw de grens met Turkije over te steken.

De foto's van de 'baardbergen' zouden vorige week in Aleppo zijn genomen. Ze werden online gedeeld door de Britse journaliste Hala Jaber, die de foto's bemachtigde via Leith Abou Fadel, hoofdredacteur van de Engels-Arabische nieuwswebsite Al-Masdar News.

Naast het vele haar zijn ook gebruikte pakjes met scheermesjes te zien op de foto's. Het zou gaan om het baardhaar van opgeschrikte IS-jihadisten die zich volledig scheren en met een sterk verhullende vrouwelijke sluier naar Turkije proberen te vluchten, weg van de Russische aanvallen.

Volgens Moskou vluchten "duizenden terroristen" naar Turkije, en mogelijk daarna naar Europa, sinds Rusland de rebellen bestookt met luchtaanvallen. Volgens de Russische generaal Andrey Kartapolov zijn gevallen van desertie bij de strijders van Islamitische Staat niet langer geïsoleerd. De IS-strijders geraken volgens hem gedemoraliseerd en vluchten 'en masse'.

De Russische luchtmacht heeft al bijna 700 luchtaanvallen uitgevoerd sinds het begin van zijn offensief tegen de rebellen in Syrië drie weken geleden.

Lees meer