Meer bombardementen op IS-stellingen zullen volgens Bishop een einde maken aan de vluchtelingenstroom naar Europa.
REUTERS Meer bombardementen op IS-stellingen zullen volgens Bishop een einde maken aan de vluchtelingenstroom naar Europa.

"Bommen op IS kunnen vluchtelingencrisis stoppen"

Voor de Australische minister van Buitenlandse Zaken moet de oplossing voor de grote vluchtelingenstroom uit Syrië en Irak niet ver gezocht worden. Meer bombardementen op stellingen van Islamitische Staat (IS) zullen de vluchtelingencrisis in Europa stoppen, zegt Julie Bishop in de maandageditie van de krant 'The Australian'.

Er zouden meer Europese landen het voorbeeld van Australië moeten volgen en zich bij de internationale coalitie tegen IS voegen. "De Europeanen moeten bij de coalitie komen die luchtaanvallen uitvoert, en er in Syrië en Irak bij zijn", zei Bishop.

Volgens de Australische minister zijn er 30.000 IS-strijders actief die zich verschansen in Iraakse en Syrische dorpen en steden. Dat maakt bombardementen echter heel moeilijk, omdat op die manier burgerslachtoffers niet uitgesloten kunnen worden

De Australische regering kreeg de vraag van de Verenigde Staten om de operaties in Irak en Syrië tegen de terreurorganisatie te vergroten. Australië zet al zes A18 Super Hornet aanvalsjagers in. Er zijn ook 200 militairen gelegerd in Irak.

De internationale coalitie telt meer dan 20 landen, waaronder ook België, Nederland en Frankrijk, naast dus onder andere Australië en de VS.

Lees meer