2 IS showt wapentuig in een propagandavideo uit 2014.
Kos IS showt wapentuig in een propagandavideo uit 2014.

"Nucleaire aanslag door IS in Europa is reëel gevaar"

Het risico dat er een nucleaire terreuraanslag wordt gepleegd is vandaag het hoogst sinds het einde van de Koude Oorlog. Terreurorganisatie IS probeert massavernietigingswapens in handen te krijgen, zo weet de denktank rond kernwapens International Luxembourg Forum (ILF). "IS heeft in Syrië al vaak chemische wapens gebruikt en we weten dat ze een nucleaire aanslag willen plegen in het hart van Europa. Gezien de povere beveiliging van nucleaire onderzoekscentra in de voormalige Sovjetunie wordt het risico op een aanval met een 'vuile bom' op een westerse hoofdstad bijzonder hoog", stelt ILF-voorzitter Moshe Kantor.

Kantor verwees tijdens een internationale conferentie in Amsterdam naar de terreurcel achter de aanslagen in Brussel, die een nucleaire topman in ons land in de gaten hielden. "De terroristen hoeven niet noodzakelijk een 'vuile bom' te gebruiken. We hebben het niet enkel over gestolen nucleair materiaal. Het binnensmokkelen van conventionele explosieven in een kerncentrale kan tot een catastrofe leiden", zei Kantor.

Uranium uit Mosoel
De voormalige Britse minister van Defensie Des Browne, die ook lid is van ILF, stelt dat de dreiging van nucleair terrorisme een complexe zaak is die een internationale aanpak vereist. "Het mag niet verbazen dat indien terroristen nucleair materiaal in handen krijgen ze het ook zullen proberen te gebruiken. We weten dat ze op zoek zijn naar dergelijk materiaal. Zo waren er meldingen dat IS de hand wist te leggen op uranium toen ze Mosoel veroverden".

Psychologische impact
"Het is niet zo moeilijk om een 'vuile bom' te maken. Daarmee zouden misschien niet zoveel mensen gedood worden, maar het effect op het milieu, de infrastructuur en de psychologische impact op de bevolking zou enorm zijn. Ze kunnen ook met een cyberaanval nucleaire faciliteiten viseren".

De conferentie in Amsterdam vond plaats op de 30ste verjaardag van de top in Reykjavik tussen de Amerikaanse president Ronald Reagan en Sovjetleider Michail Gorbatsjov. Die top leidde tot een historisch rakettenverdrag tussen de VS en de Sovjetunie.
Lees hieronder verder

2 Moshe Kantor, voorzitter van de denktank International Luxembourg Forum.
Reuters Moshe Kantor, voorzitter van de denktank International Luxembourg Forum.

Verontrustende video
In november vorig jaar vond de Belgische politie een verontrustende video waarop het huis van een topman uit de nucleaire sector urenlang te zien was. Het materiaal werd gevonden in het huis van Mohamed Bakkali (28), die in november werd gearresteerd in Ensival, nabij Verviers. Bakkali stond in contact met de terreurcel die de aanslagen van Parijs uitvoerde. De topman en zijn familie worden sinds de ontdekking door de politie beschermd.  

Dat terreurorganisaties als IS chemische en nucleaire middelen niet zullen schuwen in hun heilige oorlog tegen het Westen is al langer een bron van zorg. De New York Times ging te rade bij Cheryl Rofer, een gepensioneerde nucleaire wetenschapster die jarenlang was verbonden aan het Los Alamos National Laboratory.

Tihange
Volgens haar kunnen terroristen met TATP, het explosief dat gebruikt werd voor de aanslagen in Parijs en Brussel, schade aanrichten aan een kerncentrale zoals die van Tihange, maar die zou vervolgens automatisch worden stilgelegd.

Ook zijn veiligheidsdiensten beducht voor een 'vuile bom': een explosief uitrusten met gestolen radioactief materiaal. Een wijk of stad kan zo worden besmet met radioactiviteit en moet vervolgens geëavacueerd worden. De krant laat professor Matthew Bunn aan het woord, nucleair expert verbonden aan de universiteit van Harvard. Hij is vooral bevreesd voor de bijproducten van de isotopen die in het studiecentrum SCK in Mol voor medische doeleinden worden geproduceerd, zoals cesium-137. Zo'n bijproduct is geschikt voor de fabricage van een vuile bom.  De beveiliging mag dan wel zijn opgevoerd, toch kan het studiecentrum tot de verbeelding blijven spreken bij terroristen.

Lees meer