IS-militanten marcheren door Raqqa in Syrië. Archiefbeeld uit 2014.
ap IS-militanten marcheren door Raqqa in Syrië. Archiefbeeld uit 2014.

2 tot 15 jaar geëist tegen zes Limburgse Syrië-strijders, verdediging vraagt vrijspraak voor twee verdachten

Het federaal parket heeft gevangenisstraffen van 2 tot 15 jaar gevorderd tegen zes mannen uit Limburg. Vier van hen vertrokken in 2013 naar Syrië en sloten er zich aan bij terreurorganisatie Islamitische Staat, een vijfde bracht hen naar de luchthaven en de zesde zou verschillende malen geprobeerd hebben af te reizen. Alleen die laatste twee waren op het proces aanwezig en hoorden hun advocaten om de vrijspraak vragen. Volgens hun advocaten is er onvoldoende bewijs tegen de twee mannen.

Het onderzoek begon toen Isa O. en de broers Mohamed, Younes en Ismail B. in april 2013 naar Syrië vertrokken. De moeder van de 18-jarige Isa O. deed toen aangifte van de verdwijning van haar zoon, die  zogezegd met drie vrienden, de broers B., op vakantie vertrokken was maar was niet teruggekeerd. Al snel bleek dat het viertal allesbehalve op vakantie was vertrokken maar een enkele reis had geboekt naar het oosten van Turkije.

“Het viertal verbleef eerst in een villa in Aleppo, waar ook veel andere Belgische Syrië-strijders verbleven”, zei federaal magistrate Wenke Roggen. “Mohamed B., die al in september 2012 in Turkije was geweest, kreeg er een leidende rol. Hij was de enige van de broers die telefonisch contact mocht leggen met de familie en informatie mocht doorgeven.”

Neergeschoten door scherpschutter

Uit de telefoontaps bleek ook dat één en mogelijk zelfs twee van de broers B. gewond raakten in Syrië en dat Isa O. neergeschoten werd door een scherpschutter. “Hij zou in Aleppo begraven zijn maar daarover hebben we nooit officiële bevestiging gekregen”, aldus de federaal magistrate.

Van Younes B. waren ook foto’s en video’s teruggevonden waarop hij in gevechten verwikkeld was en waarop hij een Japanse journalist mishandelde, die later door IS zou omgebracht worden.

Volgens het federaal parket bracht Mouhsinne J. het viertal naar het vliegveld, goed wetende dat ze op weg waren naar Syrië, en probeerde Emanuel A. met Isa O. en de broers B. mee te reizen maar lukte dat niet. De man zou nog twee pogingen gewaagd hebben om naar Syrië te reizen en zou ook andere mensen aangezet hebben om naar Syrië te vertrekken.

“Reis naar Bosnië

"Dat klopt niet", klonk het bij de advocaten van Emanuel A. "De tweede zogenaamde poging was louter een reis naar Bosnië, de eerste maal was het enkel de bedoeling in Turkije een jaar vrijwilligerswerk te doen. Posts 'liken' op Facebook kan ook niet gelijkgesteld worden aan propaganda voeren om mensen aanzetten tot een vertrek naar Syrië.”

Volgens de advocaten is er ook een duidelijke link tussen dit dossier en dat rond een andere groep Limburgse Syrië-strijders. Dat dossier is nog hangende voor het Brusselse hof van beroep en moet volgens de verdediging volledig gevoegd worden, zo niet zouden de rechten van verdediging in gevaar komen. Zowel Emanuel A. als Mouhsinne J. zouden ook ondervraagd zijn zonder bijstand van een advocaat. "Er is ook geen enkel bewijs dat mijn cliënt wist dat Isa O. en de broers B. op weg waren naar Syrië", aldus de advocaat van Mouhsinne J.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Peter Janssen

    Ze boekten een énkele reis, dat haalt élk flut argument van de verdediging onderuit.En dat ze maar teruggestuurd worden want daar horen ze thuis om terecht te staan voor hun oorlogsmisdaden want ook hier zijn ze schuldig aan overtreden van de wet door in het buitenland te gaan vechten voor terroristen/vreemde mogendheden: dat is stráfbaar dus een dúbbele straf voor het gerecht hier!

  • Gilbert Vermeersch

    Ze moeten berecht worden in het land waar zij een kalifaat wilden oprichten, gemoord, gemarteld hebben. Zij passen niet in onze gemeenschap, hun haat is te groot.

Lees meer