De Australische premier Malcolm Turnbull
EPA De Australische premier Malcolm Turnbull

Australië wil geen troepen naar Syrië sturen

Australië is niet van plan om gevechtstroepen naar Syrië te sturen om er te strijden tegen Islamitische Staat (IS). Dat verklaarde de premier Malcolm Turnbull vandaag in het parlement. Volgens hem moet een politieke oplossing gevonden worden tegen terrorisme.

Het was de eerste belangrijke toespraak over nationale veiligheid, sinds Turnbull twee maanden geleden de post van eerste minister wegkaapte van Tony Abbott.

Ook Australië is volgens de premier kwetsbaar voor terreuraanslagen. Maar Turnbull is wel een pak gematigder dan zijn voorganger: "het is niet het moment voor machismo", klonk het.

De Australische eerste minister zei ook boos te zijn over de aanslagen in Parijs, "maar dit mag ons oordeel niet vertroebelen". Volgens hem kan terrorisme enkel verslagen worden door "kalm en professioneel" te handelen.

Turnbull meent dat IS in een zwakke positie staat. "Ze hebben meer smartphones dan wapens, meer Twitter-accounts dan soldaten. We moeten ons niet gek laten maken door hun hype". Ze zijn omgeving door vijanden en zelf in de gebieden onder hun controle hebben ze niet de volledige legitimiteit.

Australië levert al luchtsteun aan de internationale coalitie die strijd voert in Irak. Maar volgens Turnbull is er onder de wereldleiders die hij de voorbije week ontmoette geen steun voor een invasie in Syrië. "Australië steunt de onderhandelingen in Wenen om een politieke oplossing voor Syrië te vinden".

Lees meer