5

Belgische F-16's hebben er 7.000 vlieguren opzitten in strijd tegen IS: operatie is "militair-technisch succes"

Vandeput bezoekt Belgische F-16's in Jordanië

De Belgische F-16's hebben er zevenduizend vlieguren opzitten in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS), in het kader van de Belgische operatie Desert Falcon die deel uitmaakt van de door de VS geleide missie tegen IS (Operation Inherent Resolve). Minister van Defensie Steven Vandeput woonde vandaag op een luchtmachtbasis in Jordanië de terugkeer bij van de gevechtstoestellen die de mijlpaal hebben gehaald. Hij noemt de operatie "militair-technisch een succes".

De vlieguren zijn niet alleen verzameld tijdens de huidige operatie die van midden vorig jaar tot en met 30 juni 2017 loopt, maar ook tijdens de vorige operatie Desert Falcon van oktober 2014 tot juni 2015. Toen waren de Belgische toestellen wel enkel actief boven Irak, nu voeren ze ook opdrachten uit boven Syrië.

Bij aankomst van de toestellen onthulden militairen een spandoek om de mijlpaal te huldigen. "Wij zijn daar niet echt mee bezig", zei een van de piloten, na een vlucht van iets meer dan 5 uur. "Het is een lange vlucht, maar we zijn het gewoon."

De huidige operatie staat voorlopig op meer dan 3.400 vlieguren. Tijdens de missies wordt in 45 procent van de gevallen de wapens gebruikt. Zowat 80 procent van de missies vindt plaats in Irak, de rest in Syrië. Van 1 oktober 2014 tot 30 juni 2015 klokten de Belgische F-16's nog af op een totaal aantal vlieguren van 3.558. Bij 163 vluchten van de 796 hebben ze toen de wapens gebruikt.

5
5
BELGA
5

Succes

België zet sinds 1 juli 2016 opnieuw zes F-16-gevechtsvliegtuigen in tegen de jihadistische groep. De toestellen zijn gestationeerd op een Jordaanse luchtmachtbasis en hernemen de operatie "Desert Falcon", die ook al werd uitgevoerd van oktober 2014 tot juni 2015. De Belgische deelname kadert in de door de VS geleide operatie "Inherent Resolve" tegen IS. De Belgische operatie kost halfjaarlijks 23 miljoen euro. Naast de zes gevechtsvliegtuigen bestaat de operatie ook uit een honderdtal manschappen.

De Belgische deelname werpt zijn vruchten af. "We kunnen zeggen dat de missie militair-technisch een succes is", aldus de minister. "Islamitische Staat ligt onder druk en verliest grote gebieden." Ook de Belgische detachementscommandant op de basis stelt een tevreden gevoel te hebben "dat we bijdragen". "Er is vooruitgang, gestaag maar zeker."

Dat België deel uitmaakt van die internationale coalitie, is nodig volgens Vandeput. "IS is een wereldwijd probleem", klonk het. "Wat hier gebeurt in Irak en Syrië, heeft rechtstreekse gevolgen bij ons thuis", aldus de minister, die verwees naar de herdenking van de aanslagen van 22 maart vorig jaar in Zaventem en Brussel. "We moeten IS bij de wortel aanpakken."

5

Burgerslachtoffers

België doet er alles aan om burgerslachtoffers te vermijden, zei de detachementscommandant op de basis. Zo analyseren de Belgen elke missie van de coalitie vooraleer die wordt aanvaard en kan de piloot op het allerlaatste ogenblik beslissen niet in te grijpen. Voorts gebruiken ze enkel precisiewapens en kleine wapens. Ook kan de bom zo geprogrammeerd worden dat die enkele meters onder de grond ontploft, om de schade voor de nabije omgeving te beperken. "Als er twijfel is, is er eigenlijk geen twijfel", aldus de detachementscommandant. "Je moet jezelf 's avonds nog in de spiegel kunnen kijken."

Vandeput beklemtoonde dat "er op geen enkel moment sprake van is geweest dat België burgerslachtoffers heeft gemaakt". "Ik herhaal nog eens dat scepsis daarover niet terecht is." Zo zijn er nog geen rapporten geweest over zogeheten "collaterale schade" na operaties van de Belgische F-16's, klonk het ook bij Defensie. Over de vraag naar meer transparantie over de operatie, stelt Vandeput transparant te zijn waar dat moet: in het parlement. "Het gaat tenslotte over de veiligheid van onze eigen mensen."

"Als er een geval van burgerslachtoffers is, wordt dat heel serieus genomen door de coalitie", zegt ook generaal-majoor Frederik Vansina. "We hebben nog geen enkele melding gehad van de coalitie." Dat komt volgens de bevelvoerder ook onder meer omdat België zich heel terughoudend opstelt bij het aanvaarden en uitvoeren van operaties.

De huidige missie loopt nog tot eind juni dit jaar. Normaliter zouden Nederlandse F-16's de Belgische gevechtstoestellen dan aflossen in het kader van de beurtrol tussen beide landen, maar de Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft de Tweede Kamer al laten weten dat de Nederlandse F-16's dit jaar niet meer worden ingezet tegen IS. Dat kan mogelijk pas vanaf 1 januari volgend jaar. In tussentijd zal er geen Nederlands-Belgische bijdrage met F-16's zijn, aldus Vandeput.

3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Benny Van den broeck

    Turkse gevechtsvliegtuigen hebben al helft van syrië opgekuist van IS en wij moeten nu pas beginnen ofwa ? Schande !

  • Back 2 Basis

    Goed bezig mannen. De Belgische piloten worden nog steeds tot de besten ter wereld gerekend. Respect!