3
REUTERS

Islamitische Staat lanceert app: al 2,4 miljoen downloads

Aanhangers van de terreurgroep IS hebben een applicatie voor Android ontwikkeld. Dat heeft de Amerikaanse firma SITE Intelligence Group ontdekt. De app die IS-strijders en aanhagers up to date wil houden, werd al bijna 3 miljoen keer gedownload.

De app draagt de Arabische naam 'Nasher' mee, wat publicatie betekent. Via de app publiceert IS officiële documenten. Alle foto's, video's en radioboodschappen worden verzameld in de propaganda-app.

Onder de radar
De app staat natuurlijk niet in in de gebruikelijke Google Play Store, maar wordt verspreid via een APK-bestand onder de aanhangers. De IS-app werd al meer dan 2,4 miljoen keer gedownload via archive.org. Google heeft weinig tot geen controle op apps die via een APK-bestand op een smartphone belanden, waardoor de terreurgroep carte blanche heeft.

Censuur
Vermoedelijk werd de app ontwikkeld omdat IS-accounts het steeds lastiger krijgen om zich te profileren op sociaalnetwerksites als Twitter en Facebook. Accounts en updates worden namelijk met de regelmaat van de klok verwijderd.

Khelafabook
In maart lanceerde Islamitische Staat al een eigen sociaalnetwerksite genaamd 'Khelafabook'. De amateuristische website verdween al snel van de radar nadat die ontdekt werd.

3 De app circuleert op de website van archive.org
kos De app circuleert op de website van archive.org
3
AP

Lees meer