Abu Bakr al-Baghdadi (links) blies zichzelf op tijdens een raid door Special Forces. Inlichtingendiensten hebben nu de nieuwe IS-leider geïdentificeerd.
RV Abu Bakr al-Baghdadi (links) blies zichzelf op tijdens een raid door Special Forces. Inlichtingendiensten hebben nu de nieuwe IS-leider geïdentificeerd.

Opvolger al-Baghdadi ontmaskerd: dit is nieuwe leider van terreurgroep IS

Islamitische Staat heeft een nieuwe leider. Dat meldt ‘The Guardian’ op basis van bronnen bij twee inlichtingendiensten. Het gaat om Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi. Hij neemt de plaats in van Abu Bakr al-Baghdadi, die zichzelf eind oktober opblies tijdens een raid door Amerikaanse Special Forces.

Al-Salbi is volgens de Britse krant een van de mede-oprichters van Islamitische Staat. Hij leidde operaties over de hele wereld en was verantwoordelijk voor de aanvallen op Yezidi’s in Irak in 2015. Toen vielen duizenden Yezidi-vrouwen en -meisjes in handen van IS. Ze werden gebruikt als seksslavinnen en verhandeld op slavenmarkten. Ook dienden ze om nieuwe, jonge strijders te lokken.

Volgens The Guardian werd al-Salbi al enkele uren na de dood van al-Baghdadi benoemd tot leider van IS. Het persagentschap van de terreurgroep, Amaq, kondigde toen aan dat Aboe Ibrahim al-Hachimi al-Qurachi de opvolger zou worden van al-Baghdadi, maar die naam klopte niet volgens inlichtingendiensten.

Samen in gevangenis

De voorbije maanden slaagden spionnen van westerse staten erin een beter beeld te krijgen van de nieuwe leider van IS. Al-Salbi zou in 2004 door Amerikaanse troepen vastgehouden zijn in een gevangenis in Irak. Daar zou hij al-Baghdadi voor het eerst ontmoet hebben.

Bekijk ook: Hoe gestolen onderbroek leidde tot ondergang van al-Baghdadi

Bekijk ook: De K9-hond die gewond raakte bij de raid tegen al-Baghdadi

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Pieter Janssens

    Wel heel toevallig want een belangrijke factor in het ontstaan van ISIS was Camp Bucca, een door de Amerikanen opgezet gevangenenkamp nabij Umm Qasr in Zuid-Irak. Waar deze kopstukken elkaar leren kennen hebben en nu grote leiders zijn...

  • Raphael Coryn

    Oorlogen om geloof men kan het niet begrijpen mensen zijn de wreedste wezens.

Lees meer