Strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) inspecteren wapens en munitie tijdens een inbeslagname op 7 oktober in Raqqa.
reuters Strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) inspecteren wapens en munitie tijdens een inbeslagname op 7 oktober in Raqqa.

Terreurgroep Islamitische Staat in bezit van Belgische wapens

Met hulp van Russische troepen heeft het Syrische regeringsleger in de oostelijke Syrische en nabij de grens met Irak gelegen stad Mayadine een grote wapenopslagplaats van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) gevonden. Die bevatte ook in België geproduceerde wapens.

Volgens brigadegeneraal Suheil al-Hassan zullen er niet minder dan zes dagen nodig zijn om alle uitrusting weg te brengen die de gevluchte jihadisten hebben achtergelaten. Al-Hassan leidde de operatie die tot de herovering van de stad door de regeringstroepen heeft geleid.

De opslagplaats omvatte ook vele wapens van buitenlandse fabricage. In NAVO-staten geproduceerde wapens maken zelfs het merendeel uit van het arsenaal waarover de terroristen beschikten. Ook "recent" in België gemaakte wapens staken ertussen, zei de brigadegeneraal.

Lees meer