Terrorismebestrijders VS: "Hoe komen de jihadisten van IS aan al die Toyota's?"

Amerikaanse bestrijders van terrorisme hebben bij Toyota aangeklopt over het wagenpark van Islamitische Staat (IS). Ze zijn verbaasd over de enorme aantallen Toyota pick-uptrucks en SUV's waar de jihadisten mee door Irak, Syrië en Libië rijden.

Het onderzoek kadert in een ruimer onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Financiën naar de bevoorrading van Islamitische Staat. Toyota steunt het onderzoek volledig.

Toyota zegt geen idee te hebben hoe IS aan de auto's komt. Het bedrijf is de op een-na-grootste autofabrikant van de wereld.

2
AP

Propaganda

De door jihadisten met wapens uitgeruste Toyota Hilux Pick-ups en Toyota Landcruisers rijden af en aan in de propagandafilmpjes van de soennitische extremisten. Bij een gefilmde IS-parade in Raqqa (Syrië) bijvoorbeeld was circa twee derde van de voertuigen een dergelijke Toyota met het zwart-witte IS-embleem erop.

IS heeft in de afgelopen jaren honderden Toyota's verworven, volgens de Iraakse ambassadeur in Washington, Lukman Faily. "We hebben ook onze buurlanden gevraagd, waar komen al die spiksplinternieuwe trucks met vierwielaandrijving vandaan?'' aldus Faily.

2
REUTERS

Gestolen?

De onderneming stelt dat veel van de auto's die in de lange karavanen van jihadisten voorbij komen, geen nieuwe modellen zijn. Toyota verkocht in Irak in 2011 6.000 auto's van het type Hilux en Landcruiser. In 2013 18.000. Vorig jaar weer minder, 13.000 stuks. De dealer in Syrië is er in 2012 mee opgehouden.

Het is twijfelachtig dat IS auto's koopt van dealers. Een Australische krant kwam eerder dit jaar met het verhaal dat meer dan achthonderd van deze auto's in 2014 en 2015 in Sydney zijn gestolen en nooit meer teruggezien.

Lees meer