De herdenking zaterdag van de bloedige aanslag in Ankara.
AFP De herdenking zaterdag van de bloedige aanslag in Ankara.

Tientallen buitenlanders gearresteerd in Istanbul bij actie tegen IS

In de Turkse stad Istanbul zijn zondag zo'n vijftig personen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Alle arrestanten zijn buitenlanders, aldus de Turkse krant Hürriyet. Ankara verdenkt IS of de Koerdische PKK ervan achter de bloedige aanslag van vorige week te zitten in de hoofdstad waarbij 102 doden vielen.

De verdachten zijn aangehouden in het district Pendik in het Aziatische deel van Istanbul. Vroeg in de morgen viel de politie zeventien huizen binnen. Bij de bomaanslag vorige week vielen ook honderden gewonden.

De politieactie volgt op de herdenking van de aanslag die op zaterdag plaatsvond. Tientallen inwoners verzamelden zich bij het treinstation waar de terreuraanslag werd gepleegd. Deelnemers droegen borden met daarop de namen van de slachtoffers. Ook in Istanbul en het West-Turkse Izmir waren herdenkingen.

Vorige week zaterdag bliezen personen zich op bij het station, waar op dat moment een betoging van pro-Koerdische partijen en organisaties aan de gang was. De betoging was tegen het conflict tussen Turkije en de Koerden. De aanslag is nog steeds niet opgeëist.

Volgens Turkije zijn de daders maandenlang in Syrië geweest. In Turkije is berichtgeving over de aanslag verboden.

Lees meer