Archiefbeeld: huiszoekingen in Etterbeek in kader van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs en die in Brussel op 22 maart.
afp Archiefbeeld: huiszoekingen in Etterbeek in kader van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs en die in Brussel op 22 maart.

Transgender neergestoken in Etterbeek door "leden van IS"

Een transgender van Tunesische afkomst is zaterdagavond in Etterbeek neergestoken door twee mannen die claimen lid te zijn van IS. Het slachtoffer werd ook in Tunesië al bedreigd door dezelfde individuen. "Ik vrees voor mijn leven, ik wil asiel aanvragen in een ander land waar ik niet bedreigd word." Dat schrijven Bruzz.be en La Capitale.

Zaterdagavond werd transgender Sharky, een man van Tunesische afkomst neergestoken in Etterbeek. Het slachtoffer werd door zijn belagers fel toegetakeld: hij werd verschillende malen met een mes in de buik gestoken en moest in het ziekenhuis worden opgenomen.

Het is niet de eerste keer dat Sharky met de gewelddadige individuen af te rekenen krijgt: ook in Tunesië werd hij al door dezelfde personen aangevallen. De daders claimen leden van IS te zijn. Het slachtoffer geeft bovendien aan ook eerder al door andere leden van de terroristische organisatie te zijn bedreigd.

"Vrees voor mijn leven"

Het slachtoffer voelt zich dan ook niet langer veilig in ons land. "Deze personen volgen me al van in Tunesië. Ze zeiden dat ze enkel nog een officieel bevel van IS afwachten om me te onthoofden. Ze willen van mij een voorbeeld maken voor jongeren die de religieuze wet niet naleven", zei Sharky aan La Capitale. "Ik wil mijn naam officieel laten veranderen en in een ander land asiel aanvragen, waar ik niet bedreigd word."

'Deze mensen volgen me al van in Tunesië. Ze willen van mij een voorbeeld maken voor alle jongeren die de religieuze wet niet naleven'

Sharky

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia bevestigt dat er een onderzoek naar de zaak loopt. Het dossier dateert zelfs al van voor de feiten van dit weekend. "Het slachtoffer werd ook eerder al bedreigd via zijn Facebookprofiel en ook van fysieke agressie was al eerder sprake", zo klinkt het daar. Sharky diende klacht in bij de politie van de zone Montgomery, weet de redactie van Bruzz.be.

De zaak werd ondertussen doorverwezen naar het Brusselse parket. Dat bevestigt de feiten, maar zegt nog geen bewijs te hebben wat de motieven van de daders betreft. Of de agressie zou ingegeven zijn door haat tegenover de holebigemeenschap wordt nog volop onderzocht. Het parket zegt dat de vrouw niet in levensgevaar verkeert, maar wil in het belang van het gerechtelijk onderzoek geen verdere commentaar kwijt.

Lees meer