Jean-Marie Dedecker
Photo News Jean-Marie Dedecker

"De westerse afkeer van de islam mag geen alibi zijn om de wandaden van Israël te gedogen"

"De angstpsychose na de aanslagen van Parijs leverde misplaatste sympathie op voor Israël omdat het land onder een latente schrik voor aanslagen gebukt gaat", schrijft LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker in een opiniestuk op Knack.be.

"De angstpsychose na de aanslagen van Parijs leverde misplaatste sympathie op voor Israël, maar het land is zelf de hondsdolle agressor die voortdurend Palestijnse gebieden annexeert en koloniseert en terreurdaden van weerstand oproept", schrijft Dedecker.

Disproportioneel geweld is de Israëlische norm volgens de LDD-voorzitter. "Sedert 1 oktober dit jaar zijn er al 79 Palestijnen gedood waaronder 17 kinderen - tegenover 11 Israëli's. (...) Gaza is de grootste openluchtgevangenis van de wereld, 1,8 miljoen Palestijnen opgesloten in een reservaat, een zandbak van amper 360 km² groot. Als ratten in een val wordt er met de regelmaat van een metronoom een invasie gepleegd door het Israëlische leger."

Tot slot ergert Dedecker zich aan het feit dat "telkens Israël onder druk komt te staan de Holocaust als moreel schild uit de kast wordt gehaald."

'Gaza is de grootste openluchtgevangenis van de wereld'

Jean-Marie Dedecker, LDD-voorzitter

"Antisemitisch"

Oud-correspondent Hans Knoop biedt Dedecker stevig van antwoord in een opiniestuk dat twee dagen later verschijnt op Knack.be: "Dat Jean-Marie Dedecker kritiek op Israël heeft is dus zijn goede recht. De vraag is alleen: waar gaat legitieme kritiek op het beleid van de staat Israël over in antisemitisme? Dat is voor een deel een grijs gebied maar in zijn opiniestuk is Dedecker ver buiten dat grijze gebied getreden. Volgens alle denkbare criteria en definities dienen zijn gifpijlen richting joden te worden gediskwalificeerd als ronduit antisemitisch."

"In de ziel van Dedecker kan ik niet kijken, maar lezen en luisteren kan ik wel. Als hij geen antisemiet is heeft hij alleen zichzelf te verwijten dat hij er voor wordt aangezien.", besluit Knoop. "Als iets zwemt als een eend, kwekt als een eend, vliegt als een eend mag het een eend worden genoemd."

Lees meer