"Israëlische blokkade van Gaza is economische oorlogsvoering"

In tegenstelling tot wat Israël tot nu toe steeds beweerde, blokkeert het land de Gazastrook omwille van economische redenen en niet uit veiligheidsoverwegingen. Dat staat in een verklaring van de Israëlische regering aan de Israëlische mensenrechtenbeweging Gisha.

Gisha eiste via gerechtelijke weg meer informatie over de blokkade van Gaza die Israël in juni 2007 opwierp, nadat de Islamitische verzetsbeweging Hamas de verkiezingen gewonnen had en (later) de controle over de enclave nam. Het Israëlische hooggerechtshof verplichtte de autoriteiten om meer duidelijkheid te verschaffen.
 
Economische oorlogsvoering
Uit de verklaring van Israël blijkt nu dat de Gazastrook geblokkeerd wordt voor economische oorlogsvoering tegen Hamas. "Een land heeft het recht om te beslissen dat het geen economische relaties wil aanknopen met of economische hulp wil verlenen aan de andere partij in een conflict of om tot economische oorlogsvoering over te gaan", schrijft de regering in haar verklaring.
 
Collectieve straf
"Israël wierp de blokkade niet op om eerder vermelde redenen, maar als collectieve straf voor het Palestijnse volk in Gaza", zegt Sari Bashi, directeur van Gashi. Collectieve bestraffing is een ernstige inbreuk op het internationale recht.
 
Wapens
Tot nu toe zei Israël dat de blokkade diende om de invoer van (terroristische) wapens in de Gazastrook tegen te gaan. Die reden werd ook vorige week aangehaald na de aanval op de Freedom Flotilla. De aanval lokte hevige reacties uit en wereldleiders eisen nu dat het embargo opgeheven wordt. (belga/ddh)

Lees meer