2 Inwoners van Gaza dragen de drie jaar oude Muayyad al-Araj ten grave. De peuter kwam gisteren om het leven bij een Israelische luchtaanval.
GETTY Inwoners van Gaza dragen de drie jaar oude Muayyad al-Araj ten grave. De peuter kwam gisteren om het leven bij een Israelische luchtaanval.

Eén op drie burgerdoden in Gaza is een kind

Van de Palestijnse doden in de Gazastrook door Israëlische aanvallen was tot zaterdag 70 procent burger. Bijna één op de drie gedode burgers was een kind. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties over de situatie in de Gazastrook. De voorbije zeven dagen zijn in het gebied 172 Palestijnen omgekomen.

Het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (Unocha) is bezorgd over de naleving van het internationale humanitaire recht. De VN hebben ook kritiek op de aanhoudende willekeurige raketbeschietingen op Israëlische steden door Palestijnse militanten. Daardoor zijn tot zaterdag zeker zeven gewonden gevallen aan Israëlische zijde.

400.000 zonder elektriciteit
Volgens de VN is de schade aan de elektriciteits- en watervoorziening in de Gazastrook en sanitaire voorzieningen reden voor zorgen. Gisteren zaten 400.000 mensen in de Gazastrook zonder elektriciteit en waren 750 huizen vernietigd. Duizenden Palestijnse kinderen hebben psychologische hulp nodig, aldus de VN.

Het dodental in de Gazastrook was op het moment van de VN-cijfers 126, terwijl ruim 900 mensen gewond waren geraakt. Vandaag, na slechts zes dagen, is dat cijfer echter al opgelopen tot boven de 160. In totaal zijn 29 vrouwen om het leven gekomen, van wie 7 jonger dan 18. Onder de slachtoffers zijn ook 24 mannen jonger dan 18. Ongeveer de helft van hen zijn jongetjes jonger dan 10. De jongste is een baby van 18 maanden.

Vooralsnog gaan beide partijen onverminderd door met de onderlinge strijd. Palestijnse strijders vuurden vanochtend zo'n veertig raketten af op Israël, en Israël blijft de Gazastrook bombarderen.

Vluchten in scholen
Veel Gazanen zijn gebouwen ingevlucht van de Unwra, de organisatie van de VN die Palestijnse vluchtelingen helpt. De 28 scholen van de Unwra zitten vol.

Een tiental organisaties in Egypte heeft de autoriteiten opgeroepen de grens tussen de Gazastrook en Egypte helemaal open te stellen. Nu mogen alleen gewonden de grens over. Volgens Palestijnse artsen dreigt er snel een tekort aan medicijnen te ontstaan. Het lijkenhuis in het grootste ziekenhuis in Gaza-stad ligt vol.

2 Gazanen schuilen in een van de VN-scholen in de Gazastrook.
AP Gazanen schuilen in een van de VN-scholen in de Gazastrook.

Lees meer