Israël rouwt om neergestoken tiener (16) Gay Pride

In verschillende steden in Israël zijn gisterenavond honderden mensen samengekomen om te rouwen voor de tiener die donderdag was neergestoken op de Gay Pride en intussen aan haar verwondingen is overleden. De rouwenden staken kaarsen aan en zongen liederen.

Het slachtoffer was de zestienjarige Shira Banki. Volgens haar ouders nam ze aan de parade deel om een vriend te steunen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu beloofde "zero tolerance" tegenover haatmisdrijven. "Shira is vermoord omdat ze dapper de idee verdedigde dat iedereen het recht heeft zijn leven in waardigheid en veiligheid te leven", aldus Netanyahu. "We zijn vastbesloten hard te vechten tegen het fenomeen van haat, fanatisme en terrorisme". Daarbij werd ook verwezen naar de joodse extremisten die vrijdag twee huizen van Palestijnen platbranden, waarbij een peuter is omgekomen.

De minister van Defensie Moshe Yaalon wil dat Joodse extremisten ook administratief kunnen opgesloten worden, zoals al het geval is met Palestijnse militanten. Op die manier kan men mensen die een gevaar vormen voor de veiligheid voor onbepaalde tijd opsluiten vooraleer ze effectief een misdrijf hebben gepleegd.

2
AFP
2
AFP

Lees meer