De verwoestende gevolgen van het conflict is na een jaar nog steeds zichtbaar in Gaza-stad.
GETTY De verwoestende gevolgen van het conflict is na een jaar nog steeds zichtbaar in Gaza-stad.

Israël staakt onderzoek naar dood spelende kinderen in Gaza

De dood van vier voetballende kinderen op Gaza-strand bij een Israëlische aanval afgelopen zomer is het leger niet aan te rekenen. Dat blijkt uit Israëlisch strafrechtelijk onderzoek dat vandaag is afgesloten.

"Tragischerwijs werd later duidelijk dat bij de aanval vier kinderen waren gedood die zich zonder duidelijke reden ophielden in militair gebied", maakte het Israëlische leger na onderzoek van de militair aanklager bekend. De militairen zagen de kinderen aan voor strijders van de militante Hamasbeweging, gaat het rapport verder.

Beelden van de beschieting zorgden internationaal voor veel ophef.

Aanklager Danny Efroni onderneemt in drie andere gevallen wel actie, waaronder de dood van negen Palestijnen door een Israëlische beschieting van een café in de zuidelijke kuststrook van Gaza. Ook worden drie militairen vervolgd die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan plunderingen. Bij de juridische afdeling van het leger zijn in totaal 190 aanklachten ingediend waaronder aantijgingen van oorlogsmisdaden.

De vijftig dagen durende oorlog afgelopen zomer tussen Israël en Hamas kostte meer dan 2200 Palestijnen en meer dan zeventig Israëliërs het leven. De verwoestingen in de Gazastrook waren enorm.

Lees meer