5 Benjamin Netanyahu.
REUTERS Benjamin Netanyahu.

Israël valt kolonies binnen na dood peuter en vader

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gisteravond laat verzekerd dat al het mogelijke gedaan wordt om de daders te vinden van een aanslag met een brandbom op een Palestijns gezin, vorige week. Bij die aanslag kwam een peuter om en gisteren overleed ook de vader van het getroffen gezin.

"Toen ik het gezin ging opzoeken in het ziekenhuis heb ik ze beloofd dat we alles in het werk stellen om de moordenaars te vatten", klonk het in een mededeling. "En dat doen we."

Bij de aanslag, op de huizen van twee Palestijnse gezinnen die op de Westelijke Jordaanoever wonen, kwam een kind van anderhalf jaar om. Zijn moeder, vader en 4-jarige broertje werden zwaargewond, de vader overleed gisteren aan zijn verwondingen. De veiligheidsdiensten vermoeden dat de aanslag gepleegd werd door extremistische kolonisten.

Vandaag werden in het kader van het onderzoek verdachten opgepakt in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De autoriteiten hebben voor het eerst erkend dat de aanhoudingen daar te maken hebben met de aanslag van 31 juli.

Twee Israëlische extremisten die begin deze week al opgepakt waren, zijn vandaag in "administatieve hechtenis" geplaatst, wat betekent dat ze zes maanden lang zonder aanklacht opgesloten kunnen blijven. Die zes maanden zijn bovendien hernieuwbaar. In totaal zijn nu al drie extremisten opgepakt na de dood van een Palestijnse baby en zijn vader, bij een aanslag met een brandbom op de Westelijke Jordaanoever op 31 juli. Dat maakte een woordvoerder van het Israëlisch ministerie van Defensie bekend.

Het gaat om Meïr Ettinger en Eviatar Slonim. De maatregel werd genomen "tegen deze twee extreemrechtse activisten in het kader van hun betrokkenheid bij activiteiten van een extremistische joodse organisatie". Of ze ook betrokken zijn bij de aanslag is niet bekendgemaakt.

Een andere extremist, Mordechai Meyer, werd dinsdag al in administratieve hechtenis geplaatst. De afgelopen tien jaar werd deze vorm van opsluiting in enkele zeer zeldzame gevallen gebruikt tegen Joodse extremisten. Tegen Palestijnen is deze vorm van opsluiting al veel vaker gebruikt.

5
REUTERS
5
REUTERS
5
REUTERS
5
REUTERS

Lees meer