2 Het bezoek van paus Franciscus aan het Heilig Land, eind deze maand, leidde tot spanningen - die onder meer in beledigende opschriften tot uiting komen.
AFP Het bezoek van paus Franciscus aan het Heilig Land, eind deze maand, leidde tot spanningen - die onder meer in beledigende opschriften tot uiting komen.

Israëlische auteur Amos Oz noemt joodse extremisten 'hebreeuwse neonazi's'

De bekendste Israëlische schrijver Amos Oz noemt de joodse extremisten, auteurs van een golf van racistische daden tegen christenen en moslims, 'hebreeuwse neonazi's'. Dat meldt de krant Haaretz op haar website.

Oz meent dat de term "dat is de prijs die moet betaald worden" en die uitvoerig door joodse extremisten wordt gebruikt om hun aanvallen tegen Palestijnen en Israëlische Arabieren te rechtvaardigen, een eufemisme is.

Er bestaan "lieve namen namen voor een monster dat zo mag genoemd worden: groepen hebreeuwse neonazi's", zei hij gisteren volgens Haaretz aan de genodigden op zijn 75ste verjaardag. "Onze neonazi-groepen genieten de steun van een aantal nationalisten en racistische wethouders, en ook van rabbijnen, die hen naar mijn mening een pseudo-religieuze rechtvaardiging geven", voegde Oz eraan toe.

Racistische inscripties
Gisteren werden nieuwe anti-christelijke en racistische inscripties aangetroffen in Jeruzalem, waar de politie de waakzaamheid op gevoelige religieuze sites heeft verscherpt. Eind mei komt paus Franciscus naar het Heilig Land.

Onder het mom van "dat is de prijs die moet betaald worden" hebben extremistische kolonisten en extreemrechtse activisten de afgelopen maanden hun agressie uitgebreid tegen Palestijnen, Israëlische Arabieren en zelfs het Israëlisch leger, in een reactie op regeringsbeslissingen die ze tegen hen gericht achten of tegen daden die aan Palestijnen worden toegeschreven.

2 Oz deed de scherpe uitspraak gisteren tijdens een evenement ter ere van zijn 75ste verjaardag.
EPA Oz deed de scherpe uitspraak gisteren tijdens een evenement ter ere van zijn 75ste verjaardag.

Lees meer