2
PHOTO_NEWS

Israëlische soldaten gooien zelf stenen en arresteren dan Palestijnse steenwerpers

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu riep de Israëlische veiligheidsdiensten eerder deze week op om kordaat op te treden tegen Palestijnen die stenen gooien naar Israëlische troepen. Gisteren doken er echter beelden op van een groep Israëlische undercoversoldaten die te midden van een groep Palestijnen zelf stenen werpen, om zich enkele minuten later met veel geweld tegen de groep te keren en verschillende jonge mannen te arresteren.

De Israëlische autoriteiten hadden in het verleden al bevestigd dat undercoverofficieren worden ingezet om te infiltreren tijdens Palestijnse protesten. Het is echter de eerste keer dat een dergelijk incident zo duidelijk op beeld wordt vastgelegd.

2
PHOTO_NEWS

De video, die gisteren door een AFP-journalist werd gemaakt net buiten Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, opent met een groep Palestijnen die stenen gooien naar Israëlische soldaten. 18 seconden ver in de film is er plots een schermutseling, waarbij minstens vier mannen hun pistool bovenhalen. Twee anderen vechten met een jongeman die enkele seconden eerder nog stenen aan het gooien was. Soldaten in uniform komen erbij om hun undercovercollega's te steunen en er worden schoten afgevuurd in de richting waarin de Palestijnen gevlucht zijn. Verschillende soldaten slaan en stampen de vastgehouden man, terwijl één man in het Hebreeuws zegt: "breng dat vuil hier".

Een woordvoerder van het Israëlisch leger postte een andere versie van de video op zijn Facebookpagina. Hij bedankte de soldaten en identificeerde hen als de "Duvdevan", een elite-eenheid van het leger. Het leger beweert dat twee soldaten gewond raakten toen stenen en vuurbommen naar hun wachtpost gegooid werden. Daarom zouden ze één van de betogers gearresteerd hebben. Twee gewonden zouden naar het ziekenhuis van Jeruzalem gebracht zijn. Het is niet duidelijk of die mensen ook te zien zijn in de bewuste video.


A stabbing in Jerusalem.A Stabbing in Kiryat Gat.A Stabbing in Petah Tikva. An attempted lynch in Tekoa. A car...

Posted by Lt. Col. Peter Lerner on  Wednesday, October 7, 2015

De voorbije week liepen de spanningen tussen Israëli's en Palestijnen steeds hoger op: vijf Palestijnen en vier Israëli's kwamen daarbij om. Gisteravond vonden in Israël weer drie nieuwe steekpartijen plaats.

Lees meer