BELGA

MIVB tikt chauffeurs op de vingers: verboden Palestijnse vlag uit te hangen

De MIVB heeft haar chauffeurs eraan herinnerd dat het hen verboden is Palestijnse vlaggen uit te hangen aan de voertuigen van de Brusselse openbaar vervoersmaatschappij. Joël Rubinfeld, voorzitter van de Belgische Liga tegen Antisemitisme (LBCA), had aan Belga gemeld dat de voorbije dagen verschillende MIVB-voertuigen met Palestijnse vlaggen gesignaleerd waren. Het ging onder meer om een bus van lijn 66 die dinsdagavond richting De Brouckère reed en een bus van lijn 80 die gisteravond over het Luxemburgplein reed.

De MIVB heeft zich van die acties gedesolidariseerd en maatregelen genomen, zegt Françoise Ledune, woordvoerster van de Brusselse vervoersmaatschappij. "Iedereen heeft recht op zijn mening maar het is niet de bedoeling dat die geuit wordt op momenten dat men in MIVB-uniform is of achter het stuur van één van onze voertuigen zit. Dat gaat in tegen onze deontologische regels en we hebben er ons personeel op dringende wijze aan herinnerd."

Joël Rubinfeld verzet zich van zijn kant tegen elke vorm van politieke meningsuiting binnen de openbare diensten en waarschuwt er voor dat bij een aantal pro-Palestijnse betogingen de laatste twee weken duidelijk blijk is gegeven van anti-semitische gevoelens. "Vrijdag dienen we klacht in naar aanleiding van een affiche die oproept tot een boycot van alle Joden", zegt hij. "Afgelopen zaterdag werden er tijdens betogingen in Brussel en Antwerpen oproepen gehoord om Joden te vermoorden. Dit is een zeer explosief dossier dat snel leidt tot anti-semitisme."

De stad Brussel toont zich inmiddels zeer bezorgd over een pro-Palestijnse betoging die zaterdag zou plaatsvinden in de stad. Voor de betoging, die om 14.00 uur zou plaatsvinden aan de Stalingradlaan, is geen toestemming gevraagd, maar onder meer de Mouvement Citoyen Palestine, roept via internet op om massaal aanwezig te zijn. Volgens Sarah Giancaterini, woordvoerster van de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS), zijn alle nodige maatregelen genomen om de betoging in goede banen te leiden.

Lees meer