REUTERS

Netanyahu verwelkomt standpunt paus over antisemitisme

Na de aanslag bij het Joods Museum op de Zavel in Brussel heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vandaag hulde gebracht aan het "krachtig standpunt" van paus Franciscus omtrent antisemitisme.

"Wij appreciëren het krachtige standpunt van de paus tegen het antisemitisme, vooral in het licht van de toenemende haat tegen de joden waarvan wij de laatste dagen getuige zijn", zei Netanyahu tijdens de wekelijkse kabinetsraad.

"De moordaanslag in Brussel is het resultaat van de toenemende opruiing tegen de staat Israël door verschillende elementen in het Nabije Oosten en Europa zelf", aldus de Israëlische regeringsleider, geciteerd door zijn kantoor.

Nog volgens Netanyahu is het bezoek van de paus aan het "Heilig Land" een "gelegenheid om de wereld het echte Israël te tonen". Men wil de wereld tonen dat Israël een vooruitstrevende en tolerante staat is die als enige land in het Midden-Oosten vrijheid van religie garandeert aan verscheidene geloofsstrekkingen, zo luidde het.

Geschokt en diep bedroefd
De Israëlische president Shimon Peres heeft aan de leider van de joodse gemeenschap in Brussel zijn medeleven na de aanslag betuigd. "Wij moeten zonder aarzelen optreden tegen elke vorm van antisemitisme. De Europese leiders moeten het voortouw nemen in de strijd tegen antisemitisme, dat op het continent de kop opsteekt", zo citeerde de gezaghebbende krant Jerusalem Post een telefoongesprek van het Israëlische staatshoofd met Maurice Sosnowski. "Wij zijn met u in deze moeilijke omstandigheden. Wij delen uw gevoelens van geschoktheid en diepe droefenis."

Volgens de Israëlische minister van Justitie Tzipi Livni "schokt elke daad tegen joden in de wereld, zoals de terreurdaad in Brussel, ons, de Israëli's, zoals het ook zou moeten".

"De essentie van het bestaan van Israël is een joodse staat zijn in alle betekenissen van het woord. Maar Israël is niet alleen een veilige plaats of een toevluchtsoord. Wij moeten, in onze waarden, de hele joodse gemeenschap vertegenwoordigen", zo luidde het op de Facebookpagina van Livni, geciteerd door de Jerusalem Post.

Lees meer