3
AFP

Palestijnen hervatten protest langs Gazastrook met rook en spiegels: 7 doden en meer dan 1000 gewonden

Voor de tweede week op rij wordt zwaar geweld gebruikt tegen de protesten van Palestijnen langs de Gazastrook. Vandaag vielen al vijf doden en 1070 gewonden. Minstens 150 Palestijnen liepen schotwonden op. Sinds vorige week vielen er al 27 dodelijke slachtoffers, wat het de bloedigste periode maakt in de streek sinds 2014.

Vrijdag raakten meer dan 150 Palestijnen gewond door echte en rubberen kogels, aldus een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid, dat door Hamas wordt gecontroleerd. Vele anderen zijn getroffen door traangas.

Ook raakten zes Palestijnse journalisten gewond door geweervuur van Israëlische soldaten, hoewel ze duidelijk te onderscheiden waren als verslaggevers, zo maakte hun vakbond bekend. Ze verkeren niet in levensgevaar. Een woordvoerder van het Israëlische leger reageerde niet op de beschuldiging.

Brandende autobanden

De Palestijnen kamperen vrijdag langs de grens en zijn begonnen duizenden autobanden in brand te steken. De "muur van rook" van die banden moeten Israëlische scherpschutters verblinden en verwarren. Daarnaast worden betogers aangemoedigd om grote spiegels te gebruiken om licht te schijnen in de ogen van de Israëlische soldaten. 

De slachtoffers werden beschoten op verschillende plaatsen langs de grens. 

Israël waarschuwde eerder al dat het nog altijd van plan is te schieten op Palestijnen die in de buurt komen van het hek dat de grens vormt tussen Israël en Gaza. Op die nieuwe waarschuwing kwam al kritiek van mensenrechtenorganisaties, die vinden dat dat de reactie niet in verhouding staat tot het gooien van stenen of met Molotovcocktails door Palestijnen.

(Lees hieronder verder)

3 De Palestijnse betogers verbranden banden om Israëlische scherpschutters te verblinden.
REUTERS De Palestijnse betogers verbranden banden om Israëlische scherpschutters te verblinden.

Dodenaantal loopt op

Sinds vorige vrijdag zijn al meer dan twintig Palestijnen omgekomen nadat ze onder vuur werden genomen door het Israëlische leger. Honderden anderen raakten gewond. Het Israëlische leger zegt dat het enkel antwoordt op rellen en zich richtte op de "grootste aanstokers". 

Artsen zonder Grenzen meldt dat in hun drie medische hulpposten sinds afgelopen weekend ruim honderd patiënten met schotwonden behandelde. "Sinds de verklaring van de Amerikaanse president Trump dat hij Jeruzalem als hoofdstad van Israël wil erkennen, en de Palestijnse betogingen als gevolg hiervan, zagen we al een onrustwekkende stijging van het aantal mensen dat aan de grens werd beschoten door het Israëlische leger", zegt Marie-Elisabeth Ingres, vertegenwoordiger van Artsen Zonder Grenzen in Palestina. "Het aantal traumapatiënten is gestegen naar twintig slachtoffers per week, terwijl dit in de periode voor november 2017 twintig per maand was."

"Grote mars van de terugkeer"

Elke vrijdag, zes weken lang, protesteren de Palestijnen langs de grens. Met deze "Grote mars van de terugkeer" ijveren ze voor een terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen naar wat nu Israël is.

Volgens Israël gebruikt de terreurbeweging Hamas de protesten als een afleiding om aanvallen uit te voeren op Israëlische stellingen. 

3 Palestijnse betoger gooit met stenen over het hek dat de grens tussen Gaza en Israël vormt.
EPA Palestijnse betoger gooit met stenen over het hek dat de grens tussen Gaza en Israël vormt.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • MICHELINE GEVERS

    Voila Trump heeft voor de vrede gezorgd !!

  • Jurgen Latet

    En wij moeten onze diesel aan de kant zetten wij zullen wel betalen.

Lees meer