3
EPA

Trump sluit Palestijnse diplomatieke missie in Washington

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag bevestigd dat het Palestijnse kantoor in Washington van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) dicht gaat.

"De beslissing komt er nadat de PLO geen stappen heeft ondernomen om rechtstreekse en zinvolle onderhandelingen op te starten met Israël", zegt Heather Nauert van het State Department. "Integendeel, de leiders van de PLO hebben een vredesvoorstel van de VS veroordeeld dat ze niet eens gezien hebben en ze willen niet praten met de VS".

De Amerikaanse beslissing is de laatste in een reeks maatregelen die de regering van president Donald Trump heeft genomen tegen de Palestijnse leiding. Die bevroor de relaties met de VS sinds de omstreden verhuis van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem in mei.  Washington erkende zo  - tot grote woede van de Palestijnen en de Arabische wereld - Jeruzalem als Israëlische hoofdstad.

De internationale gemeenschap beschouwt de PLO van de Palestijnse president Mahmoed Abbas als de organisatie die het Palestijnse volk vertegenwoordigt. De PLO overkoepelt de Palestijnse Autoriteit. Die bevestigde het nieuws en reageert woedend. "De Verenigde Staten zijn bereid het internationale systeem af te breken om Israëlische misdaden en aanvallen op Palestijnen te beschermen", zei de prominente Palestijnse diplomaat Saeb Erekat.

De strafmaatregelen worden later vandaag verder aangekondigd in een toespraak van John Bolton, de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur.  De VS sluiten de Palestijnse diplomatieke vertegenwoordiging in Washington uit bezorgdheid over een onderzoek van het Internationaal Strafhof in Den Haag (het ICC, International Criminal Court) naar misdaden tegen de Palestijnen waaraan Israël zich mogelijk schuldig heeft gemaakt.  De VS erkennen het Internationaal Strafhof niet.

3
EPA
3 Trumps dochter Ivanka opende op 14 mei de omstreden Amerikaanse ambassade in Jeruzalem.
EPA Trumps dochter Ivanka opende op 14 mei de omstreden Amerikaanse ambassade in Jeruzalem.

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Harmsen

    Israel en de USA zijn schurkenstaten! Die willen geen vrede maar enkel oorlog. Waarom krijgen die nog steeds geen boycot en Rusland wel?

  • danny braun

    De PLO is bang dat er een eerlijke deal komt vanuit het witte huis. dus ze willen zelfs niet weten wat erin zit! Ze geven geen vrede, zelfs de minste kans. De Palestijnen zijn gevangen van hun corrupte regering. Trump sluit met recht dat kantoor in Washington.

Lees meer