Secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres met de Israelische premier Benjamin Netanyahu. Archiefbeeld uit 2017.
afp Secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres met de Israelische premier Benjamin Netanyahu. Archiefbeeld uit 2017.

VN: “Annexatieplannen Netanyahu zware schending van internationaal recht”

Als de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een strategische strook van de bezette Westelijke Jordaanoever zou annexeren als hij de parlementsverkiezingen van 17 september wint, zou dat een "zware schending van internationaal recht" zijn. 

Dat heeft de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, gezegd in een reactie op de belofte van Netanyahu.

Guterres zegt "bezorgd" te zijn over de verklaringen van de Israëlische premier. Het zou volgens hem "verwoestend zijn voor de mogelijkheid om de onderhandelingen opnieuw op te starten en voor de regionale vrede, terwijl de levensvatbaarheid van tweestatenoplossing ernstig wordt aangetast".

lees verder onder de tweet:

Israël bezet de Westelijke Jordaanoever al sinds 1967, maar heeft het gebied nooit geannexeerd. De Palestijnen claimen het volledige gebied voor een toekomstige, onafhankelijke eigen staat.

Volgens de peilingen zullen de verkiezingen een nek-aan-nekrace worden tussen Netanyahu's partij Likud en oppositiepartij Blauw en Wit, die een meer centristisch en liberaal gedachtegoed aanhangt. Dat zou het op de been brengen van een coalitie voor Netanyahu kunnen bemoeilijken.

Vredesproces

Hoewel Netanyahu zegt dat hij de steun heeft van de Verenigde Staten, veroorzaakt zijn plan internationaal ophef. Een woordvoerder van de Verenigde Naties zei eerder dat dit het vredesproces niet helpt. “Een dergelijk vooruitzicht zou verwoestend zijn voor de mogelijkheid de onderhandelingen te herlanceren, voor de regionale vrede en voor de essentie zelf van een tweestatenoplossing”, aldus woordvoerder Stéphane Dujarric. “Elke Israëlische beslissing om zijn wetten, jurisdictie en administratie op te leggen in de bezette Westelijke Jordaanoever zou geen enkel internationaal wettelijk resultaat hebben.”

De woordvoerder gaf ook de mening van de secretaris-generaal Antonio Guterres mee. “Het standpunt van de secretaris-generaal is duidelijk. Unilaterale acties helpen het vredesproces niet.”

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Geert Landsman

    @Jef Vanderpol, hoeveel doden waren er op de Krim nadat Rusland ingreep? Mocht de bevolking kiezen, ja dat mochten ze. Dat is van een heel ander kaliber dan Israël die land annexeert en een volk aan het uitmoorden is. Op de Krim is geen schot gevallen, niet 1.

  • michael glingani

    Wat zitten die te zagen, Israël zegd al 60 jaar dat ze dit gaan doen. De VN had al de tijd van de wereld om Israël op het matje te roepen. 60 jaar moorden ze de palestijnen uit. 60 jaar moord en bombardementen onder het goedkeurend oog van de wereldpolitiek en nu zouden ze er iets op tegen hebben. Eerst zien en dan geloven. Schijnvoorstellingen dat is het gedrag van de VN.

Lees meer