Palestijnse betogers langs de grens tussen Gaza en Israël.
AP Palestijnse betogers langs de grens tussen Gaza en Israël.

VS blokkeren verklaring van VN over geweld in Gaza

De Verenigde Staten hebben zaterdag een ontwerpverklaring van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over het geweld in de Gazastrook geblokkeerd. Daarin wordt opgeroepen tot "terughoudendheid en het voorkomen van verdere escalatie", en een onderzoek naar de confrontaties tussen Palestijnse betogers en het Israëlische leger.

Vrijdag namen tussen 20.000 en 30.000 Palestijnen deel aan de "Grote Mars van de Terugkeer". Ze betoogden aan de grens van de Gazastrook met Israël voor het recht van Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen om naar huis terug te keren in wat vandaag Israël is. De manifestatie draaide echter uit in geweld, met minstens 16 doden en 1.400 gewonden tot gevolg.

Koeweit stelde vrijdag in naam van de Arabische landen een ontwerpverklaring voor op de Veiligheidsraad. In de verklaring maakt de raad gewag van "een diepe bezorgdheid met betrekking tot de situatie aan de grens" en roept hij - net zoals eerder al secretaris-generaal Antonio Guterres - op tot een "onafhankelijk en transparant onderzoek". Daarnaast wordt gehamerd op het "recht om vreedzaam te betogen" en wordt het "verdriet" van de lidstaten geuit met betrekking tot "het verlies van onschuldigde Palestijnse levens". 

De Verenigde Staten - een grote bondgenoot van Israël - hebben zaterdag echter te kennen gegeven dat ze de tekst niet zullen steunen, zo zei een diplomaat zaterdag aan het Franse persbureau AFP. 

9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • raf janssens

    Alles voor de vriendjes van Israel - zelfs regelrechte moord wordt met de mantel der liefde bedekt. Moest het een niet-bevriende natie zijn was het kot te klein voor de Amerikanen.

  • El marchouhi Brahim

    USA de grootste terreur zaaier op de wereld en oorlogs machine...

Lees meer