De protesten begonnen vrijdag met het in brand steken van hopen autobanden.
AFP De protesten begonnen vrijdag met het in brand steken van hopen autobanden.

Israëlisch leger roept grensgebied met Gaza uit tot "verboden militair gebied"

Het Israëlische leger heeft het grensgebied met Gaza vandaag, tijdens nieuwe protesten van Palestijnen, uitgeroepen tot verboden militair gebied. In een mededeling zegt het leger nog dat op vijf plaatsen langs de grens honderden Palestijnen betrokken zijn bij schermutselingen. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid raakten al drie betogers gewond.

De Israëlische soldaten schieten volgens duidelijke regels, klinkt het nog. "Geen enkele schending van de veiligheidssituatie en de grensafscheiding" zal het leger tolereren, en het zal ook Israëlische burgers verdedigen tegen aanvallers.

De gewonden vielen, volgens het Palestijnse ministerie, op drie verschillende plaatsen langs de grens. De protesten begonnen vrijdag met het in brand steken van hopen autobanden, in een poging om de Israëlische scherpschutters langs de andere kant van de grens het zicht te bemoeilijken. Een woordvoerder van het Israëlische leger meldde al dat er "waarschuwingsschoten" afgevuurd werden.
Sinds vorige vrijdag, bij de eerste van zes "marsen voor de terugkeer", zijn al 22 Palestijnen omgekomen.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Pedro Gonzalez

    Heeft Israël zoals ieder land ter wereld niet het democratisch recht haar grondgebied te beschermen? Met alle middelen trouwens. Israël vraagt één ding en dat is dat haar bevolking nooit meer overkomt wat er eeuwen lang mee gebeurd is. Niets meer en niets minder.

Lees meer