3 Benjamin Netanyahu.
EPA Benjamin Netanyahu.

Israëlische premier Netanyahu verdedigt harde aanpak van leger: "Hamas duwt burgers opzettelijk in de vuurlinie"

Benjamin Netanyahu heeft het hardhandige optreden van zijn leger verdedigd. De Israëlische premier beschuldigde de radicale Palestijnse beweging Hamas ervan burgers met opzet in de vuurlinie te duwen.

"Wij hebben geprobeerd zo weinig mogelijk slachtoffers te maken, maar zij willen net dat er slachtoffers zijn om druk op Israël te kunnen uitoefenen. En dat is vreselijk. Hamas duwt de burgers -ook vrouwen en kinderen- met opzet in de vuurlinie", klonk het.

Netanyahy benadrukte dat "elk leger ter wereld op dezelfde manier zou gehandeld hebben". De premier voegde er nog aan toe dat zijn soldaten probeerden om manifestanten met "niet dodelijke" middelen tegen te houden. "Het gaat om het verdedigen van uw grens tegen mensen die zeggen: 'we zullen u vernietigen en wij zullen uw land binnenvallen'", legde Netanyahu uit.

"Die dingen zijn te vermijden. Indien Hamas hen niet onder druk had gezet, zou dit alles niet gebeurd zijn. Hamas is verantwoordelijk en heeft dit doelbewust gedaan."

3 Emmanuel Macron.
AFP Emmanuel Macron.

Macron toont bezorgdheid
De Franse president Emmanuel Macron uitte vandaag in een telefoongesprek met Netanyahu zijn "zeer ernstige bezorgdheid" omtrent het geweld in Gaza. Hij riep op om burgers te beschermen en vreedzaam protest toe te laten. "Dialoog is van belang om het Israëlisch-Palestijns vredesproces te herlanceren", klonk het. Volgens een bron dicht bij het Elysée sprak het Franse staatshoofd eenzelfde veroordeling uit in een telefoontje met de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Jordaanse koning Abdullah.

3 May legde een verklaring af aan de zijde van de Turkse president Erdogan.
AFP May legde een verklaring af aan de zijde van de Turkse president Erdogan.

May: "Verlies aan mensenlevens is tragisch"
Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel liet haar bezorgdheid blijken, al toont ze ook begrip voor de veiligheidsbekommernissen van Israël. De Britse premier Theresa May riep alle partijen op tot terughoudendheid. "Dergelijk geweld is vernietigend voor de vredesinspanningen. Het verlies aan mensenlevens is tragisch en extreem verontrustend", klonk het.

55 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jean-Pierre Browaeys

    Wat een hypocriete vent. Als Israël zich altijd beschaafd had gedragen was er van Hamas geen sprake geweest.

  • Lieven De Groote

    Beste Diane Van Riet en collega's Sluit +/-:1.5 miljoen Palestijnen op in een gebied van 360km², zonder enige toekomst of vooruitzichten. Neem ze alle rechten en uitzicht op een menswaardig bestaan af. En vraag dan dat ze u gerust laten. Moeten ze misschien nog dankbaar zijn ook?????? Heb een voorstel: dat alle Israël aanhangers eens een weekje daar gaan wonen. Zullen dan wel zien.....

Lees meer