3 Beeld van de reddingsactie afgelopen zaterdag.
EPA Beeld van de reddingsactie afgelopen zaterdag.

Italiaanse politie arresteert vermoedelijke mensensmokkelaars van verstikkingsschip

De Italiaanse politie heeft acht opvarenden van de zaterdag voor de kust van Libië onderschepte vluchtelingenboot als vermoedelijke mensensmokkelaars opgepakt. Op het schip waren 49 vluchtelingen door verstikking om het leven gekomen. De Italiaanse marine wist erger te voorkomen en redde driehonderd mensen.

Voor hun arrestatie baseerde de Italiaanse overheid zich op "overeenstemmende getuigenissen" van verscheidene overlevenden. Hoewel de vluchtelingenboot amper dertien meter lang was, vervoerde het vaartuig 362 mensen.

Het Italiaanse Openbaar Ministerie (OM) stelt dat de bemanning mensen die uit het laadruim van de boot wilden klimmen toen het misging, terugschopte en -sloeg. Daardoor zaten de vluchtelingen als ratten in de val en verdronken ze toen de boot ten onder ging.

Een 20-jarige Marokkaan was blijkbaar de "kapitein". Hij is een van de gearresteerden, samen met 7 anderen die instonden voor het (desnoods brutaal) "naleven van de orde". Het gaat om twee Marokkanen, vier Libiërs en een Syriër. Het merendeel van de smokkelaars is nog geen 21, een van hen is nog minderjarig.

Het OM in de Siciliaanse stad Catania heeft de verdachten, de kapitein en zijn handlangers, vandaag in staat van beschuldiging gesteld. Ze worden in Italië verdacht van doodslag op vluchtelingen en mensensmokkel.

3
EPA
3 Een overlever wordt geïdentificeerd door de Italiaanse politie.
AFP Een overlever wordt geïdentificeerd door de Italiaanse politie.

Lees meer