Giuseppe Conte (midden) geflankeerd door vicepremier Matteo Salvini (links) en  Luigi Di Maio (rechts).
AFP Giuseppe Conte (midden) geflankeerd door vicepremier Matteo Salvini (links) en Luigi Di Maio (rechts).

Italiaanse premier biedt ontslag aan: "Salvini creëert politieke crisis om eigenbelang”

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft vandaag in de Senaat het einde van zijn regering van de rechts-populistische Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging aangekondigd. Hij heeft zijn ontslag aangeboden bij president Sergio Mattarella. “De huidige crisis ondermijnt onvermijdelijk de activiteiten van de regering, die hier eindigt”, zei Conte. Mattarella start morgen met consultaties.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Conte deed de aankondiging tijdens een debat over de huidige regeringscrisis, die Italië al twee weken in de ban houdt. “Aan het einde van het debat zal ik naar de president van de republiek stappen om hem officieel het einde van deze regering mee te delen en hem mijn ontslag aan te bieden”, zei Conte.

Conte haalde tijdens zijn verklaring uit naar vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) en zei dat Salvini “onverantwoordelijk was geweest door het creëren van een nieuwe politieke crisis voor Italië voor zijn persoonlijke en partijbelangen”. Hij beschuldigde Salvini van “politiek opportunisme”. De crisis is schadelijk voor het land. Salvini’s beslissing om de coalitie van de Lega en de Vijfsterrenbeweging op te zeggen, is objectief beschouwd “zwaarwichtig” voor het land en uitsluitend terug te voeren tot zijn eigen persoonlijke belangen, aldus Conte.

Nieuwe verkiezingen?

Salvini verklaarde twee weken geleden de regering met de Vijfsterrenbeweging voor beëindigd, maar trok de ministers van zijn partij niet terug. Wel stuurde hij aan op nieuwe verkiezingen, voortgestuwd door de positieve peilingen. De Lega, die een harde anti-immigratiekoers vaart, is in de peilingen met voorsprong de sterkste partij.

Of er snel nieuwe verkiezingen komen, staat nog niet vast. De Vijfsterrenbeweging groeide de voorbije weken en dagen naar de sociaaldemocratische partij in de oppositie toe en leek te hinten op een doorstart van de regering.

President Mattarella is nu aan zet. Hij heeft de regering belast met het afhandelen van de lopende zaken en start morgennamiddag met de eerste consultaties. Verwacht wordt dat hij daarbij eerst laat onderzoeken of er in het parlement een meerderheid is voor een nieuwe regering. Als dat niet zo, is kan hij het parlement ontbinden en ligt de weg naar nieuwe verkiezingen open.

Nederlaag voor Vijfsterrenbeweging?

De Lega en de Vijfsterrenbeweging zitten nu iets meer dan een jaar in het zadel. De voorbije maanden diepten de meningsverschillen tussen de twee partijen uit. Terwijl de Lega het in de peilingen steeds beter deed, ging de Vijfsterrenbeweging achteruit. Bij nieuwe verkiezingen dreigt een nederlaag voor de populistische partij.

Toch kan de Vijfsterrenbeweging, samen met de sociaaldemocraten van de Partito Democratico (PD) in de oppositie, Salvini’s plannen voor snelle nieuwe verkiezingen doorkruisen. Ze onderzoeken de mogelijkheid om samen Salvini en zijn Lega te lozen. Hoe zo’n pact eruit zou zien, is nog koffiedik kijken. Beide partijen leefden tot nu toe op gespannen voet.

Salvini zelf ging al in de tegenaanval op Conte. “Ik zou alles net hetzelfde weer opnieuw doen, met de grote kracht van een vrij man”, zei hij in de Senaat. Hij wil al in oktober nieuwe verkiezingen. “Ik ben niet bang voor het oordeel van de Italiaan.”

27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lutgard Crombez

    Referendum houden over gans Europa in verband met de vluctelingen en dan zou de Europa dat moeten volgen.

  • DIRK VAN DESSEL

    Salvini is een geniaal politicus en dito strateeg !

Lees meer