Giuseppe Mussari.
EPA Giuseppe Mussari.

Italiaanse rechter stuurt ex-bankiers de cel in

Voormalig bankiers van Deutsche Bank, het Japanse Nomura en de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena moeten de cel in. Dat heeft een Italiaanse rechter bepaald in een omvangrijke fraudezaak bij de oudste bank van Italië. De veroordeelden hebben volgens de rechter voor honderden miljoenen euro's gefraudeerd.

De rechter deelde gevangenisstraffen uit tot 8 jaar. De betrokken bankiers zouden onder meer nepaccounts hebben gebruikt voor de fraude en markten moedwillig hebben gemanipuleerd. Ook zou er gesjoemeld zijn met de handel in complexe derivaten, waarmee renteverliezen kunnen worden afgedicht.

Oud-voorzitter Giuseppe Mussari van Monte dei Paschi moet ruim 7 jaar brommen. Ook de overige tien verdachten kregen gevangenisstraffen opgelegd, waaronder voormalig financieel directeur Daniele Prondini en algemeen directeur Antonio Vigni van Monte dei Paschi.

De rechtbank nam ook 88 miljoen euro in beslag bij Nomura en 64 miljoen euro bij Deutsche Bank. De twee banken kregen voorts boetes van respectievelijk 3,45 en 3 miljoen euro.

De verwachting is dat de gestraften de beslissing van de rechter zullen aanvechten. Deutsche Bank liet al weten dat te doen.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Willem Janssens

    Hier verdwijnen zulke zaken steeds in de doofpot of "de rijken" kopen gewoon hun proces af en de gewone werkmens kan gaan "zitten" .

  • Paul Keulemans

    Kunnen wij die rechter eens lenen , want hier voeren die bankiers ook aardige show's op , terwijl ze achter onze rug dekking zoeken als het fout gaat !

Lees meer