3 Eén van de verdachte mensensmokkelaars.
AFP Eén van de verdachte mensensmokkelaars.

Italië arresteert vijf mensensmokkelaars voor dood 200 bootvluchtelingen

De Italiaanse politie heeft vandaag drie Libiërs en twee Algerijnen aangehouden in verband met de scheepsramp waardoor woensdag meer dan tweehonderd vluchtelingen verdronken.

De vijf, tussen de 21 en 24 jaar oud, worden verdacht van meervoudige moord en mensensmokkel. Ze werden gisteren gearresteerd in Palermo, waar de overlevenden van de ramp worden opgevangen. De migranten vertellen volgens de politie dat ze onderweg zijn geslagen en gestoken. Veel mensen zouden in het ruim opgesloten hebben gezeten.

Volgens de getuigenissen van enkele mensen van de 360 die de schipbreuk overleefden was een van de mensensmokkelaars de stuurman van het schip en twee anderen assisteerden hem. Nog twee anderen moesten ervoor zorgen dat de passagiers aan boord muisstil bleven. Die laatsten zorgden er ook met messen en stokken voor dat de Afrikaanse passagiers van de brug van het schip vandaan bleven.

Volgens de getuigenissen zouden de vijf niet minder dan 650 personen aan boord genomen hebben tegen betaling van 1.200 à 1.800 dollar (1.100 tot 1.650 euro) elk voor de overtocht naar Europa. Wie een reddingsvest wilde, moest nog eens 23 à 46 euro betalen. Nog volgens de getuigenissen kregen groepen mensen een andere behandeling volgens hun herkomst. Afrikanen kregen een merkteken met een mes op hun hoofd als ze iets verkeerds deden, de Arabieren werden met riemen en gordels geslagen.

De overvolle boot met vluchtelingen sloeg woensdag om voor de kust van Libië. Mogelijk gingen de migranten allemaal aan dezelfde kant van het dek staan toen ze een ander schip zagen. Twee dagen na de ramp zoeken reddingsdiensten nog altijd naar overlevenden. Ongeveer tweehonderd opvarenden worden vermist, 373 mensen zijn gered. De boot vervoerde mogelijk zo'n zevenhonderd mensen.

3
AFP
3
REUTERS

Lees meer