2
AP

Italië weigert Spaans migrantenschip na redden 59 migranten

De Italiaanse overheid heeft vrijdag voor de derde keer in een maand tijd geweigerd om een reddingsschip voor migranten te laten aanmeren. Het schip van de Spaanse liefdadigheidsorganisatie Proactiva Open Arms redde op de Middellandse Zee 59 migranten die uit Libië afkomstig zijn. Prompt waarschuwde de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken dat er geen sprake van is dat ze een haven van zijn land binnenkomen.

De Spaanse ngo Proactiva Open Arms twitterde dat zijn schip met 59 migranten koers zet naar een "veilige haven", maar dat het onmogelijk is te zeggen waar het zijn anker zal uitwerpen.

"Ondanks de obstakels blijven wij het leven van onzichtbare mensen beschermen. Hun verhalen over wat zij in Libië hebben meegemaakt zijn afgrijselijk", aldus de organisatie.

Salvini van zijn kant zegt dat het schip van Proactiva Open Arms de boot van de migranten had bereikt, vóór de Libische kustwacht binnen de Libische reddingszone. "De meest nabije haven is Malta, de organisatie en de vlag zijn Spaans: zij mogen het vergeten een Italiaanse haven aan te doen. Stop de maffia van mensensmokkel: hoe minder mensen vertrekken, hoe minder er sterven".

Volgens de Maltese minister van Binnenlandse Zaken Michael Farrugia zijn de migranten daarentegen gered in een zone tussen Libië en de Italiaanse haven Lampedusa. "Hou ermee op onjuiste informatie te verspreiden en Malta zonder reden aan te wijzen", twitterde hij. Italië heeft verantwoordelijkheid, aldus de bewindsman kort na de tweet van Salvini.

Aquarius

Eerder deze maand werd de schepen Aquarius, met 630 mensen aan boord, en Lifeline met 230 opvarenden weer weggestuurd. Ze belandden uiteindelijk in Spanje en Malta. Het Open Arms-schip had echter momenteel geen migranten aan boord. 

Migratieakkoord

Vrijdag kwamen de leiders van de Europese Unie na zware debatten tot een overeenkomst over migratie die volgens de Italiaanse premier Giuseppe Conte en zijn minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini goed is voor Italië. Het akkoord verplicht andere EU-landen echter niet om mee op te draaien voor de reddingen van migranten op zee.

2
AP

52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Frank De Rycke

    Goed zo Italië !!!

  • Jef Heffens

    Veel van die mensen bij die NGO's zijn halve anarchisten die zich te goed vinden (en waarschijnlijk ook te lui zijn) om in het arbeidscircuit te gaan werken. Ze gaan ervan uit als ze erin kunnen slagen van onze maatschappij te ontwrichten, er automatisch een betere maatschappij zal opgebouwd worden.

Lees meer