Janssen Pharmaceutica krijgt boete in VS: bedrijf verzweeg effect van geneesmiddel op borstgroei bij jongens

Janssen Pharmaceutica, dochter van Johnson & Johnson, is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een boete van 8 miljard dollar. Een volksjury in Philadelphia oordeelde dat het filiaal het effect van het anti-psychotische geneesmiddel Risperdal op borstgroei bij jongens heeft verzwegen. Het gaat om een recordboete dit jaar opgelegd door een Amerikaanse volksjury. Johnson & Johnson gaat in beroep en noemt de straf "overdreven" en "ongegrond".

De uitspraak komt er na de klacht van een man, Nicolas Murray uit Maryland, die aan autisme lijdt en het middel al sinds zijn jeugd nam. De man ontwikkelde echter vrouwelijke borsten. Hij kreeg enkele jaren geleden reeds een schadevergoeding van 680.000 dollar.

Volgens zijn advocaat Thomas R. Kline lopen er tegen het farmabedrijf nog meer dan 10.000 gelijkaardige klachten. Analisten verwachten dat J&J zal streven naar een globale schikking.

Het farmaconcern maakte vorig jaar meer dan 15 miljard dollar winst. Verwacht wordt dat de boete in de Risperdal-zaak in beroep fors lager zal uitvallen.

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • DIRK RASSCHAERT

    Hij krijgt blijkbaar wel 2 miljoen€ compensatie. Wat met al die anderen?

  • Mario Tersago

    Terecht.. Tijd dat men alle farmareuzen eens grondig gaat doorlichten.

Lees meer