5 Vrouwen bidden bij het Vredesbeeld voor de slachtoffers van de atoombom op Nagasaki, vanochtend om 11.02 uur lokale tijd precies 70 jaar geleden.
REUTERS Vrouwen bidden bij het Vredesbeeld voor de slachtoffers van de atoombom op Nagasaki, vanochtend om 11.02 uur lokale tijd precies 70 jaar geleden.

Japan herdenkt atoombom op Nagasaki

Japan heeft vandaag de slachtoffers van de atoombom op Nagasaki herdacht. Het is precies zeventig jaar geleden dat de Amerikanen de kernbom op de stad gooiden.

Om 11.02 uur (Japanse tijd), het precieze tijdstip waarop de bom ontplofte, werd een minuut stilte gehouden. In heel Nagasaki werdenklokken geluid en weerklonken sirenes. Daarna hielden de burgemeester van Nagasaki en de Japanse premier Shinzo Abe een toespraak. Er waren vertegenwoordigers van 75 landen aanwezig.

Fat Man
Op 9 augustus 1945 werd de atoombom 'Fat Man' gedropt op de Japanse stad Nagasaki. De aanval kostte aan naar schatting 74.000 mensen het leven en de kernbom vernietigde ook zowat 80 procent van de gebouwen in de stad.
 
Aanvankelijk was het de bedoeling om de stad Kokura te treffen, maar wegens de ongunstige weersomstandigheden moesten de plannen op het allerlaatste moment worden herzien.

Capitulatie Japan
Drie dagen eerder hadden de VS al een andere atoombom, 'Little Boy', boven Hiroshima gedropt. Bij die eerste aanval met een atoombom stierven naar schatting 140.000 mensen.

De aanvallen met de massavernietigingswapens leidden uiteindelijk tot de Japanse capitulatie, wat het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde.

Herinneringen doorgeven
Burgemeester Tomihisa Taue benadrukte in zijn speech dat de herinneringen aan de atoombom en de Tweede Wereldoorlog moeten worden doorgegeven aan de volgende generaties. Ook riep hij de overheid op goed na te denken over de inzet van militairen in het buitenland.

Taue doelde daarmee op plannen van de regering die het Japan mogelijk maakt zich niet alleen te verdedigen, maar waar nodig ook andere landen te kunnen aanvallen. Veel Japanners hebben daar kritiek op, omdat sinds de Tweede Wereldoorlog erg wordt gehecht aan het pacifisme.

5 Premier Shinzo Abe.
REUTERS Premier Shinzo Abe.
5 Sumiteru Taniguchi, de 86-jarige overlever van de atoombom.
AP Sumiteru Taniguchi, de 86-jarige overlever van de atoombom.
5
REUTERS
5
AP

Lees meer