Burgemeester van Nagasaki Tomihisa Taue (midden)
AP Burgemeester van Nagasaki Tomihisa Taue (midden)

Japan herdenkt explosie atoombom in Nagasaki

Japan herdenkt vandaag de atoombomaanval van de VS op de stad Nagasaki 69 jaar geleden. Bij het bombardement kwamen 74.000 mensen om het leven. Door de tweede atoombomaanval in een week tijd ging Japan over tot capitulatie, wat het einde van de Tweede Wereldoorlog zou betekenen.

De Japanse eerste minister Shizo Abe ging de ceremonie voor, die werd bijgewoond door overlevenden, inwoners van de stad en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders.

De burgemeester van Nagasaki, Tomihisa Taue, maakte van de gelegenheid gebruik om Abe te wijzen op het groeiende ongenoegen onder de Japanners over het gewijzigde veiligheidsbeleid van het land. Japan herzag in juli zijn pacifistische naoorlogse grondwet. "De belofte in de Japanse grondwet dat Japan "de oorlog zal afwijzen" is het stichtende principe voor het naoorlogse Japan en Nagasaki. Een land dat heeft geleden onder de atoombom", sprak Taue.

De Amerikaanse ambassadeur Caroline Kennedy woonde, net als in Hiroshima drie dagen geleden, de herdenking bij. Ze bedankte de inwoners van Nagasaki dat ze gelegenheid kreeg om deel te nemen aan de herdenking en voor hun inspanningen om van de wereld een veilige en vredevolle plek te maken.

Zes dagen na de tweede atoombom capituleerde Japan op 15 augustus 1945. Dit zou tot het einde van de Tweede Wereldoorlog leiden.

Lees meer