6
GETTY

Japan veroorzaakte "onmetelijk lijden", maar "nieuwe generaties moeten zich niet blijven excuseren"

De Japanse premier Shinzo Abe heeft in een toespraak erkend dat zijn land "onmetelijke schade en lijden'' heeft veroorzaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij betuigt zijn "eeuwige condoleances" aan de slachtoffers van de oorlog in zijn land en het buitenland. Generaties die niet betrokken zijn geweest bij het conflict zouden echter niet moeten worden belast met voortdurende verontschuldigingen.

De Japanse premier Shinzo Abe heeft bij de 70ste verjaardag van de overgave van Japan zijn "eeuwige condoleances" betuigd, maar hij deed ook een oproep om de kinderen en toekomstige generaties niet "voor te bestemmen" om zich te verontschuldigen voor de oorlog.

"We mogen onze kinderen, kleinkinderen en toekomstige generaties, die niets met de oorlog te maken hebben, niet voorbestemmen om zich te verontschuldigen", zei Abe in een verklaring waar de Aziatische buurlanden van de archipel die geleden hebben onder het Japanse militarisme, naar uitkeken.

Zijn woorden worden op een goudschaaltje gewogen; vooral China en Zuid-Korea willen dat Japan achter het 'oprechte excuus' blijft staan dat in 1995 is uitgesproken. Abe staat bekend als een revisionist die de rol van Japan in de oorlog in een minder negatief daglicht zou willen stellen. Dat zou de toch al gespannen verhoudingen in de regio verder op scherp kunnen zetten.

China noemt Japan "niet concreet en niet oprecht''. "Japan moet oprechte excuses aanbieden voor het leed dat het heeft veroorzaakt'', aldus Zhang Yesui, de onderminister van Buitenlandse Zaken van China. Hij spoort het buurland aan om "concrete acties'' te ondernemen om het vertrouwen van de buurlanden en de rest van de wereld te kunnen ontvangen.

6
REUTERS
6
AFP
6
REUTERS
6
EPA
6
AP

Lees meer