Jean-Marie Le Pen.
Photo News Jean-Marie Le Pen.

Jean-Marie Le Pen sluit zich aan bij Europese extreemrechtse partij APF

De medestichter van het Franse Front National, Jean-Marie Le Pen, heeft zich aangesloten bij de ultranationalistische en extreemrechtse Europese partij Alliantie voor Vrede en Vrijheid (APF). "Een historische gebeurtenis", zo kondigt de partij het nieuws aan op haar website.

"Wij verwelkomen Jean-Marie Le Pen op een moment van revolutionaire veranderingen in Europa - onze gids en leider voor de komende gevechten en overwinningen!", zo staat te lezen op de website van de ADF. 

De 89-jarige Le Pen leidde van 1972 tot 2011 het Front National. Hij werd drie jaar geleden door zijn dochter Marine uit de partij gezet na verscheidene antisemitische uitspraken. Zo noemde hij de gaskamers "een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog". Hij bleef erevoorzitter, maar ook die titel raakte hij vorige maand kwijt. 

Tot de APF behoren onder meer de Duitse neonazistische NPD, de Italiaanse neofascistische partij Forza Nuova en de radicale extreemrechtse DSSS uit Tsjechië. Hun Europarlementsleden zetelen niet in een fractie. Het Front National daarentegen maakt deel uit van de fractie Europa van Naties en Vrijheid (ENF), samen met onder meer Vlaams Belang, de Italiaanse Lega Nord en de Oostenrijkse FPO. 

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Rony De Sutter

    Jean-Marie Le Pen, een detail in de geschiedenis....

  • Fredien Vandervekens

    Dat " En Marche " hem niet begeestert, was verwacht.

Lees meer