AP

Jeb Bush belooft 19 miljoen nieuwe banen

Jeb Bush heeft zich maandagavond officieel kandidaat gesteld om voor de Republikeinen de race naar het Witte Huis te voeren. Voor een juichende menigte in Miami pakte hij uit met zware beloften: hij wil de Amerikaanse economie met 4 procent laten groeien en 19 miljoen nieuwe jobs creëren, klonk het. Opmerkelijk nog, het campagnelogo "Jeb! 2016" verzwijgt zijn familienaam.

Volgens Jeb Bush moet de economie "het verschil maken voor de hardwerkende mannen en vrouwen, voor wie de economie meer is dan een aandelenmarkt", aldus de jongste telg van het Bush-geslacht. Daarmee lijkt hij ook de middenklasse te viseren, net als zijn belangrijkste tegenkandidaat bij de Democraten: Hillary Clinton.

Volgens Jeb Bush zal Clinton niets veranderen voor de gewone Amerikaan, "die beter verdient". "De partij die zetelt in het Witte Huis is een primary (voorverkiezing, nvdr) zonder spanning aan het plannen, voor een verkiezing zonder verandering", klonk het over de Democraten.

De 62-jarige Jeb Bush was van 1999 tot 2007 gouverneur van de staat Florida. Hij is getrouwd met een Mexicaanse en kan in de regio op heel wat sympathie rekenen van de latino's. Een klein deeltje van zijn speech maandagavond was in het Spaans.

Jeb Bush trekt met de campagne "Jeb! 2016" naar de kiezer, dus zonder verwijzing naar zijn vader en broer die eerder al het Witte Huis veroverden. Maar eerst moet Jeb de voorverkiezingen winnen. Maar liefst 11 kandidaten dingen naar de Republikeinse nominatie.

Lees meer