Jeb Bush.
REUTERS Jeb Bush.

Jeb Bush geeft alvast online voorproefje van zijn kandidatuur

De Republikein Jeb Bush heeft vanmiddag online al een voorproefje gegeven van de aankonding vanavond om 21 uur onze tijd waarin hij bekend zal maken dat hij zal deelnemen aan de Republikeinse voorverkiezingen. De broer en zoon van twee oud-presidenten wordt gezien als de grote uitdager van Democrate Hillary Clinton.

Jeb Bush heeft vandaag de papieren ingeleverd om te kunnen meedoen aan de voorverkiezingen voor het presidentschap in de Verenigde Staten. De voormalig gouverneur van de staat Florida luidt later op de dag in Miami zijn campagne officieel in met een speech.

In een vanmiddag geüploade video laat Bush weten dat hij klaar is voor het presidentschap. Hij ageert in bombastische campagnetaal tegen de heersende macht in Washington: "Zij praten over problemen, ik zie oplossingen. Ik zie hard werkende mannen en vrouwen. Kinderen die klaar zijn om te leren. [...] Ik zie een geweldig land aan het begin van haar grootste eeuw. I'm ready to lead."

Jeb Bush liet verder op Twitter weten dat hij om 21 uur onze tijd zijn kandidatuur officieel bekendmaakt in Miami. Hij wordt daarmee de elfde Republikeinse kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap. Hij geldt als een kanshebber dankzij zijn 'presidentiële' familie en veel campagnegeld.

Jeb is de zoon van George Bush Sr. en broer van George Bush Jr. die respectievelijk van 1989 tot 1993 en van 2001 tot 2009 president waren. Jeb wordt gezien als de meest conservatieve van alle Bushes. Als gouverneur van Florida sneed hij zoveel vet uit begrotingen dat hij 'Veto Corleone' werd genoemd. Maar hij was een uiterst effectief bestuurder van een grote staat.

Jeb Bush is al de elfde Republikein die zich heeft aangemeld voor de voorverkiezingen van de Republikeinse partij. De verkiezingen, waarin een opvolger wordt gezocht voor de huidige president Barack Obama, zijn in november 2016.

Lees meer