Jeb Bush houdt Obama verantwoordelijk voor chaos in Midden-Oosten

De administratie van de Amerikaanse president Barack Obama liet volgens de Republikeinse presidentskandidaat Jeb Bush toe dat "het islamitisch extremisme zich kon verspreiden".

"De realiteit is dat de radicale islam zich verspreidde zoals een pandemie - over het Midden-Oosten, door Afrika en tot delen van Azië, zelfs in de landen van het Westen, rekruten vond in Europa en de Verenigde Staten", zei Bush dinsdag in Californië.

"Zeven jaar geleden bestond het langverwachte jihadistische kalifaat enkel in de koortsige verbeelding van de terroristen", zei hij, waarmee hij suggereerde dat de terugtrekking van Amerikaanse gevechtstroepen uit Irak een vacuüm schiep, dat de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) toeliet zich te ontwikkelen.

Bush is de broer van voormalig president George W. Bush, die de invasie in Irak in 2003 leidde, en de zoon van eveneens voormalig president George HW Bush, die datzelfde land binnenviel in 1990-91.

"Akkoord met Iran extreem onverstandig"

Jeb Bush beloofde dat de VS een sterker standpunt zullen innemen in Irak en Syrië. Zo zou hij de Iraakse en Koerdische troepen meer steun bieden, het gebruik van de Amerikaanse luchtmacht uitbreiden en Amerikaanse soldaten toelaten zich te voegen bij Iraakse eenheden. Hij merkte wel op dat de Verenigde Staten "een groot engagement van Amerikaanse gevechtstroepen" niet nodig hebben, en dat ook Irak die niet gevraagd heeft.

In Syrië wil hij een no-flyzone en de oprichting van veilige zones om Syriërs te beschermen tegen IS en de regering van president Bashar al-Assad. Daarnaast moet de steun aan de gematigde Syrische rebellen uitgebreid worden.

De Verenigde Staten moeten zich dan weer terugtrekken uit het akkoord over het Iraanse kernprogramma, dat moet vermijden dat Teheran een kernwapen vervaardigt. "Dit is een extreem onverstandig akkoord, met een regime dat extreem onbetrouwbaar is", klonk het.

Het Amerikaanse Congres moet volgende maand over dat akkoord stemmen. Bush riep de parlementsleden op het te verwerpen. Obama kan dat met zijn veto blokkeren, waarna het Congres een tweederdemeerderheid nodig heeft om dat veto ongedaan te maken. "Als het Congres deze deal niet verwerpt, moet de volgende president de schade herstellen. Het is mijn intentie dat proces onmiddellijk te beginnen", aldus Bush.

Voor de presidentsverkiezingen van 2016 telt het Republikeinse kamp al 17 kandidaten. Jeb Bush werd lange tijd beschouwd als een favoriet van het politieke establishment, maar de afgelopen weken is de campagne gedomineerd door vastgoedtycoon Donald Trump.

Voor de Democraten is voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton de favoriet. Bush liet niet na haar te linken aan wat hij het falen van de administratie van Obama noemde.

Republikeins presidentskandidaat Jeb Bush.
REUTERS Republikeins presidentskandidaat Jeb Bush.

'Als het Congres deze deal niet verwerpt, moet de volgende president de schade herstellen. Het is mijn intentie dat proces onmiddellijk te beginnen'

Jeb Bush

Lees meer