EPA

Jeremy Corbyn (Labour): “We gaan actief tweede referendum over brexit steunen”

Labour, de grootste oppositiepartij in het Britse parlement, gaat actief een tweede referendum over de brexit steunen. Dat heeft Labour-leider Jeremy Corbyn vanavond aangekondigd nadat zijn brexitplannen werden weggestemd in het parlement.

“Om een beschadigende brexit van de Conservatieven te vermijden of een rampzalige ‘no deal’, gaan we een tweede referendum actief steunen”, zei Corbyn nadien. “We gaan ons ook blijven uitspreken voor andere beschikbare opties om deze uitkomsten te vermijden, met inbegrip van een nauwe economische relatie , gebaseerd op ons plan, of een nieuwe algemene verkiezing.”

Vertrekdeal

Labour had eerder al aangekondigd een amendement voor een tweede referendum te steunen als hun plan weggestemd zou worden. De Britse bevolking zou daarbij twee opties voorgeschoteld krijgen: of het parlement keurt “een geloofwaardige vertrekdeal” goed, of het Verenigd Koninkrijk blijft in de EU.


Corbyn staat al langer onder druk van zijn EU-gezinde partijgenoten, die willen dat hij zijn volle gewicht achter een tweede referendum gooit.


In het amendement van Corbyn dat woensdag werd weggestemd met een verschil van 83 stemmen stond onder meer dat Groot-Brittannië een deel moet blijven van de douane-unie met de EU na de brexit.

Nadat Corbyns amendement werd weggestemd, werd een amendement goedgekeurd dat het Britse Lagerhuis laat stemmen over een mogelijk uitstel van de brexit als er tegen 12 maart geen goedgekeurd echtscheidingsakkoord met de Europese Unie op tafel ligt. 

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Karel Valgaern

    Eigenlijk zouden er 3 keuzemogelijkheden moeten zijn. 1) géén brexit 2) brexit maar in douane unie blijven 3) harde brexit De toeters die steeds roepen dat een meerderheid voor een brexit gekozen hebben zullen dan snel op hun bek gaan.

  • peter destoop

    en als na de 2e poging de uitslag hen nog niet aan staat, een 3e referendum ??? Jullie stappen er uit, JULLIE moeten de gevolgen dragen.

Lees meer