Jeroen Krabbé in de rol van Sinterklaas.
ANP Jeroen Krabbé in de rol van Sinterklaas.

Jeroen Krabbé weigerde als Sinterklaas kogelvrije vest te dragen bij intrede in Amsterdam

De Nederlandse acteur Jeroen Krabbé weigerde een kogelvrije vest te dragen toen hij de rol van Sinterklaas vertolkte tijdens de intocht in Amsterdam. Dat zegt de acteur, die gisteren zijn 75ste verjaardag vierde, in een interview met het AD.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Ik stopte omdat ik te druk was, het had niks met dat Pietengedoe te maken,” aldus Krabbé. “Eén keer wilde ik al eerder stoppen toen me werd geadviseerd een kogelvrij vest te dragen bij de intocht. Als fucking Sinterklaas dus! Toen zei ik: dan sterf ik maar in het zadel. Hallo, het is een kinderfeest! Ik ben echt niet zo moedig, maar niemand schiet Sinterklaas dood.”

Krabbé ergert zich aan de ‘domme vasthoudendheid’ van de tegenstanders van Zwarte Piet. “Wij, het organisatiecomité, wilden de Pieten geleidelijk verkleuren. Maar daar hadden ze geen fuck mee te maken. Ze keerden mij op de Dam de rug toe. Maar hun kinderen stonden blij ‘Piet, Piet, Piet’ te roepen.”

Krabbé trad tien jaar lang, van 2009 tot vorig jaar, op als Sinterklaas in Amsterdam. Hij noemt die rol ‘een hoogtepunt in mijn leven’. “Honderdduizenden blije mensen die allemaal een hand van Sinterklaas wilden. Oude Amsterdammers, Chinezen, zwarte mensen, Joden, moslima’s die van hun geloof geen man de hand mogen schudden… Laat staan een katholieke bisschop. Het ontroerde mij, elk jaar.”

Komend voorjaar zendt AvroTros het vierde deel uit van een tv-serie waarin Krabbé in de voetsporen van beroemde kunstenaars treedt. Na Van Gogh, Picasso en Gauguin brengt hij nu leven en werk van Marc Chagall in beeld. “Mijn vader was gek van Chagall. Hij nam me in 1956 mee naar diens tentoonstelling in Amsterdam. Toen we thuiskwamen, maakte ik meteen een vis. Mijn vader zei later: Jeroen ging tekenen en hield nooit meer op.”

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lisette Theunis

    Respect voor Jeroen. Het Sinterklaasfeest maakt miljoenen kinderen, ouders, grootouders en families blij. Sommigen willen deze mooie traditie afschaffen omdat we de kinderen toch bedriegen. Dat kunnen we ook evenzeer van de kerstman, het kersfeest of van de 4200 bestaande religies waar we de kinderen eerder mee hersenspoelen natuurlijk ook zeggen. Geef ons dan maar de goede Sint en de zwarte pieten..

  • eric reynebeau

    Respect voor deze man. Gezond verstand heeft hij in ieder geval. Naast acteur ook enkele mooie levensverhalen van kunstenaars gepresenteerd zoals Krabbé zoekt Picasso, Krabbé zoekt Gauguin en Krabbé zoekt Van Gogh. Zelf ook geen onaardig schilder.

Lees meer