4 Jihadisten poseren trots met de restanten van het vliegtuig.
AFP Jihadisten poseren trots met de restanten van het vliegtuig.

Jihadisten halen gevechtsvliegtuig van Syrische regering neer en nemen piloot gevangen

Jihadisten hebben in de provincie Idlib een gevechtsvliegtuig van het Syrische regime neergehaald en de piloot gevangengenomen. Dat deelt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) mee. Het is een eerste actie van dit soort sinds de militaire escalatie in het noordoosten van Syrië.

Volgens directeur Rami Abdel Rahmane van het SOHR is een Soechoi neergehaald toen die een zone overvloog ten oosten van Khan Cheikhoen, een belangrijke stad in het zuiden van de provincie Idlib. De piloot is nu in handen van de jihadisten van Hayat Tahrir al-Cham (de vroegere Syrische branche van al-Qaida; nvdr). Zij domineren nu de regio.

4
AFP

Het is volgens Rahmane de eerste keer dat opstandelingen een Syrisch vliegtuig neerhalen sinds het regime bijna dagelijks de provincie en delen van omliggende provincies bombardeert. Volgens het SOHR hebben deze bombardementen aan ongeveer 820 burgers het leven gekost en zijn meer dan 400.000 anderen ontheemd geraakt.

4
AFP

In de regio zijn meerdere rebellengroepen aanwezig die nog altijd ontsnappen aan de controle van het regime van president Bachar al-Assad, meer dan acht jaar na het uitbreken van het conflict. Volgens een akkoord van september 2018 moest er in de regio een "gedemilitariseerde zone" zijn. Maar de jihadisten weigeren zich terug te trekken. Sinds enkele dagen winnen de regeringstroepen terrein.

4
AFP

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frans Peeters

    Waar halen die dit militair materiaal

  • Valentino Fabionara

    Super goed gedaan

Lees meer