3 Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en Brits premier Boris Johnson zitten vanmiddag samen in een Luxemburgs restaurant.
REUTERS Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en Brits premier Boris Johnson zitten vanmiddag samen in een Luxemburgs restaurant.

Johnson en Juncker voor het eerst rond de tafel, maar levert niets op

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en Brits premier Boris Johnson hebben vanmiddag samengezeten in een Luxemburgs restaurant voor een eerste ontmoeting sinds die laatste eind juli zijn intrek nam in Downing Street. Dat gesprek heeft echter maar maar weinig opgeleverd. Johnson heeft nog altijd geen werkbaar alternatief voor de Ierse backstop op tafel gelegd, laat de Europese Commissie weten in een korte persverklaring.

Juncker en Johnson spraken elkaar eerder al via de telefoon, maar zagen elkaar pas vandaag voor het eerst sinds Johnson aan het roer kwam van de Conservatieve partij en de Britse regering. Ook Europees brexitonderhandelaar Michel Barnier schoof mee aan tafel.

Backstop

Op ruim zes weken voor de voorziene brexitdatum van 31 oktober zit het overleg tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie nog altijd muurvast. Johnson wil de EU naar eigen zeggen verlaten met een akkoord, maar wil dan wel af van de Ierse backstop.

Die Ierse backstop - een noodoplossing die een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet vermijden door het Verenigd Koninkrijk tijdelijk in een douane-unie met de EU te houden - is de grootste hinderpaal. De Britse premier Johnson wil er van af, maar de Europese Unie eist een alternatief dat net als de backstop het Goede Vrijdagakkoord respecteert en de Eurpese interne markt vrijwaart. 

Die noodoplossing is nog onderhandeld door zijn voorganger Theresa May, maar is volgens Johnson ondemocratisch omdat ze het Verenigd Koninkrijk in een douane-unie met de EU houdt tot er een alternatief gevonden is. Tot zolang kan Londen geen eigen handelsakkoorden sluiten met derde landen. 

3 "Europa verliest nooit zijn geduld", verklaarde Juncker alvast vooraf aan de werklunch. Op de vraag of hij optimistisch gestemd is, zei Johnson dan weer dat hij "voorzichtig, gewoon voorzichtig" blijft.
EPA "Europa verliest nooit zijn geduld", verklaarde Juncker alvast vooraf aan de werklunch. Op de vraag of hij optimistisch gestemd is, zei Johnson dan weer dat hij "voorzichtig, gewoon voorzichtig" blijft.

Impasse

De eerste ontmoeting tussen Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Brits premier Boris Johnson maandagmiddag in een Luxemburgs restaurant heeft maar weinig aan die impasse veranderd, lijkt het. “Voorzitter Juncker heeft herhaald dat het de verantwoordelijkheid is van het Verenigd Koninkrijk om met wettige en werkbare alternatieven te komen die compatibel zijn met het echtscheidingsakkoord”, laat de Europese Commissie weten in een kort persbericht. “Juncker heeft benadrukt dat de Commissie bereid blijft dergelijke voorstellen te onderzoeken om na te gaan of ze de doelstellingen van de backstop halen. Dergelijke voorstellen zijn nog niet gebeurd.”

3 Enkele demonstranten bij het restaurant waar de twee leiders praten.
REUTERS Enkele demonstranten bij het restaurant waar de twee leiders praten.

Britse regering: “Constructieve ontmoeting”

De Britse regering sprak na afloop van een “constructieve ontmoeting”. “De premier heeft zijn toewijding aan het Goede Vrijdagakkoord en zijn vastberadenheid om een akkoord zonder backstop dat de Britse parlementairen kunnen ondersteunen, herbevestigd.” Tegelijkertijd heeft Johnson opnieuw benadrukt dat hij niet van plan is uitstel te vragen dat hij het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de EU zal loodsen. Eerder verklaarde hij al dat hij liever “dood zou liggen in een gracht” dan in Brussel uitstel te bepleiten.

Juncker en Johnson hebben afgesproken nog intenser te werken en snel over te gaan tot dagelijkse gesprekken, aldus nog Downing Street. Bovendien verhuizen de onderhandelingen van het technische niveau - met Britse hoofdonderhandelaar David Frost - naar het politieke niveau, met Europees brexitonderhandelaar Michel Barnier en de Britse brexitminister Stephen Barclay. Ook Juncker en Johnson zelf blijven met elkaar in contact. De Europese Commissie is alvast “24 op 7 bereid om te werken”.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Johnny Vandewalle

    Ik ben ook van mening dat de EU niet moet toegeven ze willen er uit stappen wel dat ze gaan !!! Veel heb V.K niet bijgedragen voor EU . Dat circus heeft lang genoeg geduurd .

  • wim Goossens

    Wie van de 2 spreekt nu de waarheid ??? Want de uitleg van de EU-commissie staat haaks op de uitleg van BJ .... We zullen de EU maar geloven zeker ...

Lees meer