De Britse premier Boris Johnson en de Amerikaanse president Donald Trump op de G7-top in Biarritz.
AP De Britse premier Boris Johnson en de Amerikaanse president Donald Trump op de G7-top in Biarritz.

Johnson vindt steun bij Trump: “Hij zal bewijzen dat hij ‘een grote’ is”

“Een schande”, “een machtsgreep”, “een donkere dag voor de Britse democratie”. De reacties op de controversiële stap van de Britse premier Boris Johnson om het parlement in Londen voor enkele weken op te schorten, zijn overwegend negatief. Steun krijgt Johnson echter weer van over de Atlantische Oceaan: de Amerikaanse president Donald Trump vindt dat Johnson “precies is wat het Verenigd Koninkrijk nodig heeft en dat hij zal bewijzen dat hij ‘een grote’ is”.

De Britse regering heeft de Queen gevraagd om de opening van het parlementaire jaar zes weken uit te stellen, de koningin heeft intussen ingestemd. Daarmee komt het Britse parlement grotendeels buitenspel te staan in de aanloop naar de brexit, die uiterlijk 31 oktober een feit moet zijn. 

Johnson heeft gezegd dat hij op 31 oktober sowieso uit de EU wil, ook als het niet lukt een nieuwe brexitdeal te sluiten. Veel Lagerhuisleden, onder wie ook partijgenoten van de premier, willen echter absoluut geen chaotische brexit zonder deal.

Trump prijst vandaag in een reactie de "geweldige" Boris Johnson. Trump zegt op Twitter dat de schorsing het "zeer moeilijk" zal maken voor Labour-partijleider Jeremy Corbyn om een motie van wantrouwen tegen Johnson in stelling te brengen.
 "Vooral gezien het feit dat Boris precies is wat het Verenigd Koninkrijk nodig had, en hij zal bewijzen "een grote te zijn!" Love UK", tweette Trump.

Lees ook: Boris Johnson speelt brexit hard en haalt slag thuis: parlement tot 14 oktober opgeschort

Lees ook: Nadat Boris Johnson parlement (even) buitenspel zet: “Taking back control was nog nooit zo griezelig”

Bekijk ook: Britse parlement tot 14 oktober opgeschort

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jos Spriet-Dewaele

    Dat de grootste onnozelaar nu partij trekt voor Boris is maar normaal want trump wil geen verenigd europa maar beiden hebben maar tot doel zichzelf te verheerlijken dus pas toch maar op Boris voor het vervolg

  • Stefan Vunic

    Misschien moet Trump overwegen de UK te kopen? Dan heeft hij voet aan grond in Europa

Lees meer