EU-president Donald Tusk en Boris Johnson.
Reuters/Photo News EU-president Donald Tusk en Boris Johnson.

Johnson vraagt EU om brexit uit te stellen (maar schrijft aparte brief om dat te voorkomen)

EU-president Donald Tusk heeft de verwachte brief uit Londen ontvangen van de Britse premier Boris Johnson waarin hij om uitstel van de brexit vraagt. Dat laat hij in een tweet weten. Volgens bronnen binnen de Britse regering heeft Johnson de brief niet persoonlijk ondertekend. Er zouden ook twee andere documenten aan de brief zijn toegevoegd: een wel door Johnson ondertekende brief waarin hij stelt dat een uitstel van de brexit “een vergissing” zou zijn en een toevoeging van de Britse topdiplomaat Sir John Barrow, die toelicht dat Johnsons uitstelverzoek wettelijk vereist is.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Tusk onthult in zijn tweet niet voor hoe lang Johnson om uitstel vraagt en of er effectief drie documenten verstuurd werden. De president van de Europese Raad geeft wel aan nu de andere EU-leiders te gaan consulteren over Johnsons verzoek om uitstel. Verwacht wordt dat dit enkele dagen zal duren.

Volgens bronnen in Downing Street is de formele brief waarin Johnson om uitstel vraagt, niet ondertekend. Het zou gaan om een fotokopie van het uitstelverzoek dat hij door de Benn Act verplicht was te sturen.

In de tweede, veel uitgebreidere brief, die Johnson wél ondertekend zou hebben, legt de Britse premier uit dat hij persoonlijk gelooft dat uitstel een “vergissing” zou zijn. De derde brief zou afkomstig zijn van Sir Tim Barrow, de Britse EU-ambassadeur in Brussel, die aan de hand van een fotokopie van de Benn Act toelicht dat Johnsons uitstelverzoek wettelijk vereist is. Dat zeggen bronnen binnen de Britse regering.

In de onderstaande tweet de brief die Johnson wel ondertekende:

“Gedwongen uitstel”

Johnson werd eerder op de dag door het Britse parlement gedwongen om de andere 27 lidstaten opnieuw om uitstel te vragen. Het Lagerhuis nam namelijk een voorstel aan om de brexitdeal die Johnson donderdag in Brussel sloot met de EU nog niet goed te keuren.

Johnson heeft steeds gezegd niets te voelen voor uitstel van de brexit en herhaalde dat gisterenavond nog eens in een brief aan leden van het parlement. De EU-lidstaten moeten unaniem instemmen met het verschuiven van de datum voor de uittreding van de Britten uit de Europese Unie.

Eerder op de avond liet Tusk nog via Twitter weten, na telefonisch onderhoud met Johnson, de brief van de Britse premier Boris Johnson af te wachten. 

In onderstaande tweet is de ongesigneerde brief te lezen, met de vraag om uitstel van de brexit tot 31 januari volgend jaar, tenzij het echtscheidingsakkoord door beide partijen eerder goedgekeurd wordt. Het tweede document is een fotokopie van de Benn Act, die Johnson ook zou hebben bijgesloten in zijn correspondentie.

Labour: “Johnson gedraagt zich kinderachtig”

De Britse oppositie is niet te spreken over de wijze waarop premier Boris Johnson om uitstel van de brexitdeadline heeft gevraagd. “Hij gedraagt zich kinderachtig”, klaagde brexitwoordvoerder Keir Starmer van de grootste oppositiepartij Labour bij de BBC.

Johnson heeft er nooit een geheim van gemaakt geen verdere verlenging meer te willen van de brexitdeadline. Hij wil op 31 oktober de EU verlaten.

Labour is tegen de brexitdeal van Johnson en is ook boos over de reeks brieven die naar Brussel is gestuurd. “De wet is heel duidelijk: hij had één brief moeten ondertekenen”, zei Labourparlementariër Starmer. “Als we over elf dagen uit de EU knallen door wat hij heeft gedaan met die brieven, dan draagt hij daar persoonlijk verantwoordelijkheid voor.”

78 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerry Cle

    Een creatieve vondst van Johnson om de verantwoordelijkheid van een harde brexit bij de EU te leggen. Het is ondertussen wel duidelijk dat de Britten geen enkel akkoord zullen goedkeuren, dat de voorstanders van brexit geen nieuw referendum willen en de tegenstanders geen nieuwe verkiezingen. Beiden zijn niet bezig met het beste voor de burgers maar willen enkel hun eigen macht vergroten.

  • Gino Denil

    Misschien slim gespeeld. Boris vraagt eigenlijk geen uitstel. En daarom zal de EU hem enkele maanden uitstel geven. Iedereen tevreden dus. Boris, het Brits parlement en de EU.

Lees meer